Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Nak Kawen, Tapi....

Amaran: Cerita ini mungkin berkait dengan yang orang yang hidup sahaja dan mungkin menyamai mana-mana watak manusia biasa.Sila baca sampai habis untuk mengesahkan kisah ini tiada kaitan dengan anda.

Fuhh..ada amaran utk entri post aku yg satu ni..bknnya apa..saja je aku nk kasi warning awal2 mana tau belom bc lg dh terasa menyampah nk bc..well,bersesuaian dgn topik aku hari ni, Nak Kawen,Tapi..apa ya?Topik aku ni lbh tertumpu kpd golongan wanita yg telah menginjak usia lbh dr 26thn dan masih lg belom kawen..terutamanya wanita yang telah punya kerjaya dan kehidupan peribadi sendiri dan aktiviti sendiri.

Aku rs, jika dibuat statistik,mungkin kebanyakan wanita yg membujang smpi sekarang adalah tergolong dr kumpulan y berpelajaran tinggi...bukannya xda rupa..bukannya xda gaya...bknnya xda harta..betol x?..Tetapi, kenapa xkawen2 ya?Well, aku terpanggil utk memberi pendapat kerana sblm ini, aku lh tergolong dlm kumpulan bujang itew yg blh dikatakn lewat utk menemui jodoh (kira lewatlaaa,sbb kakak aku umo 25 dh kawen)
So, pandanganku ialah kerana:

SELESA
Aku dh selesa hidup sorang, xpyh risau org lain,aku juz plu think 4 myself...bgn pg, tdo mlm..kuar bla time aku plu (bkn nk ok)..bla plu..duit mmg cukup utk aku n famili.Sgt2 selesa utk pegang duit sendiri. Smpi dulu aku pnh debate dgn ofismate, klu pempuan dh blh bg mkn n perlindungan utk dirinya sdiri..y we still need them if only the reason is juz 2 produce babies?..ekstrem x aku dulu?

TAK PERFECT
Aku risau, klu aku jd isteri, aku xbole jd isteri y baik...y?sbb seumo hidup aku dihabiskn dgn studi..memasak xlh pandai sgt,mengemas pn xrajin sgt..pendek kata...suma benda aku nk buat short n simple..no fuss..no pening2...nnti klu dh kawen, aku akan risau utk jd pefect sbb dlm ms aku studi, everything aku nk buat the best..n bla part nk kawen..aku rs mcm xblh je aku buat dgn btol n baik..risau2 nnti bkn dpt pahala..tp dpt dosa..

FOBIA JANTAN
Haaa..yg ni pn satu faktor gak..kdg2 ni, byk sgt boifren, byg sgt fobianya...kdg2 org tgk golongan wanita educated ni, terlalu memilih...OF COURSElh kiteorg kene pilih..nk bli ikan kembung kt pasar pn kene pilih..apatah lg suami...kite bkn nk pilih JANTAN..kite nk pilih LELAKI...tp, salu gak org kutuk, pilih2 last2 xjugak bahagia..(hmmm, biasalah mulut org, takdir pn blh dijadikan alasan mengumpat)

SUSAH HATI
Yang ni slalunya kalau wanita tu adalah anak yg diharap dlm keluarga...lbh2 lg kalau adik beradik sume pempuan (cthnya aku)..kdg2 kiteorg risau dgn kisah2 realiti SUAMI yg asyik beratkn famili dieeeee je..dhla kite ni rs sgt2 bertanggungjwb dgn famili kite..YES..aku tau, tak wajib anak pempuan bg duit kt famili sbb kononnya ibu adalah tggjwb ayah..tapi..cuba pkir klu ayah dh meninggal o dpt ayah yg )*$%#%&*...tak patut ke aku risau?nnti dh kawen, dpt suami yg ego n pentingkn diri n keluarga die shj..mesti berlaku perang bsar.. n utk pengetahuan n kesedaran, agak SUSAH NAK JUMPA wanita yg berpelajaran tinggi utk TIDAK defend diri and keluarganya..haaaa...kang xpasal2...suami amik kesempatan tuduh isteri nusyuz n goyang kaki xyh byr nafkah....

HMmmmm..kalau difikirkan semua faktor di atas...mmg xnk kawen lg walaupun dalam hati ni niat mmg nk kawen...tetapi utk wanita2 educated n still membujang di luar sana..aku pasti, mesti ada satu ms kita rs sunyi walaupun kiri kanan ada byk org/rakan/famili...ada satu y kosong bila dh puas enjoy di lua..blk rmh mesti ada sumting y kurg..xkira apapn yg korg buat n isi ms y rs kurg tu..korang ttp rs kurg...sbb fitrah manusia mmg Allah jadikan utk hidup berpasangan..habis tu?..nape omputih blh jee idup bujang..ye ke?btol ke idup bujang..bkn ke one nite stand tu amalan hidup diorang?..ttp gak crk pasangan utk isi kekosongan..cuma dieorang xde batas halal n haram mcm kite jee..
Aku tau..sentiasa ada kerisauan utk golongan wanita sebegini utk kawen..mmg byk lelaki 'menghantar diri'...and kite ingin hidup bahagia spt org lain..tp, sgt2 ssh kite nk buat decision utk terima/tidak..tp, nasihat aku..hadapi dulu kehidupan yang orang kata sgt2 susah tuu....kita wanita yg diciptakan Tuhan dg bahu yg kuat utk memikul beban yg xtertanggung oleh lelaki..Tuhan xuji sumting y diluar kemampuan manusia tu..stakat kite tahan..tahanlah...kalau xtahan..bahagia still boleh dicari and its not in d end of the world...kalaupun nnti kite bersedih dgn keputusan yg kite buat skrg,ingatlah, kesedihan akan sembuh jua akhirnya...SELAMAT PENGANTIN BARU untuk teman2 wanita ku yg akan mendirikan rumahtangga dlm ms terdekat...moga bahagia melimpahi kehidupan anda..AMiIINNN....

Berapa Kali Boleh Guna Plastik Container?

Mesti ktk urang dh familiar dgn simbol dibah tk nk?....aok...nang bna....ya simbol KITAR SEMULA atau lm bhs omputehnya...RECYCLE....cehhhh..tang tba2 jk aku nunjok gmbr recycle..pa kes?

Sbnanya,ptg tek ku bloya ngn ofismate ku...loyar punyalah loyar..ng loyar buroklh..alu la nya suroh aku ambik blt container kecik yg k plh dadih ya....bcakap psl kontena plastik yg salu kita bli dipasar ya...n salu juak kita recycle d rmh k jd taperwer...perasan x ada simbol recycle kt dibahnya?...ok2...aku tauk ktk org mmg tauk apa maksud recycle ya...tp,perasan x dlm simbol recycle ya ada no?.....mun sik no 1..mungkin no 5...or else..lak ktk org cek k..
Tp whats with the number?..haaa..bg sapa2 yg xtauk..no ya bermaksud berapa kali bekas2 plastik ya blh dipakei...xsuma bekas plastik ya sebagus jenama Tupperware...maksudnya,mun kt bekas plastik ya tulis no 5 dlm simbol recycle ya...det mean hanya 5x jk kita blh pakei....lbh dr 5x, blh memudaratkan kesihatan kita...sbb chemical reaction dr bekas plastik ya maybe blh dissolve dgn mknn/minuman yg kita simpan dlm bekas plastik ya....
Haaaaa...brk tauk ka?well,aku pn brk tauk juak dr my love...nway...glad det i can share this in my post..

Merdeka!Merdeka!Merdeka!!

Yeaaaa..yeaa..exam dh abis!!merdeka!
Aku rasa begitulah perasaan budak2 yg br habis final exam minggu ni..dan begitulah juga perasaan pengawas peperiksaan seperti aku ni..YESSS!!!!...dh xpyh jg exam...tunggu ujong thn je lg....oh yee...apa pendapat korang dgn layout aku yg baru ni?...hmmm...xdpt nk bgtau?...well..ni pendapat akulh...layout ni aku suke...TAPI...aku ada mslh dgn paparan n kedudukan2 kt sidebar tu...klu aku blogging dr laptop..view die cantikkkk jee...sume even..xde yg terturun..ternaik...tp bila aku bukak guna komputer ofis...laaaa...terturun pulakkkk..aku dh pening ni..tp xpe...aku akn try adjust klu ade ms...sabar yekkk...

Paparan di henponku:

"Ambik gmbr ngkah lam blog.."
("take the picture n put in your blog")

Huh..apakah gmbr yg disuroh letak dlm blog tu?hehehe...nothing yg important sbnanya...cuma time aku jg budak pg tadi..adalah student sorg ni..die blh lupe bwk kalkulator..dhlah paper matematik...manusia mmg pelupa?...ooo..itu bener bukk..tp yg sakit hati sgt tu...die br nk tanye aku ada x kalkulator slps sejam lbh exam start...paper math tu 2 jam je okk..hanginnn betol dgn budak tu td..die ingat aku jg test mesti bwk kalkulator ke?...xtlg..kesian...ditolong...ntah..aku hrp die dpt pengajaran laa...


cuba korang teka mana satu budak itu?


Anyway...view utk jg exam hr ini sungguhlh menyamankan n menyedapkan mata..xcaye?..tgk gmbr ni:

tengoklah betapa bestnye pokok tu ditiup angin..senorok...

Sejukk mata memandang Gunung Serapi iteww...tambah lg angin bertiup sepoi2 language..membuatkn mataku berkali2 nk terlelap..n last kali..aku sempat jugak bg jari aku pose daring ketika budak2 tgh wat exam..hehe..

hahaha...kiut x jari aku?

smpi ni jelah dulu tatapan aku utk korang-korang.....aku nk bsiap2 blk rmh mak aku kt Samarahan sana tuuuu...isk2..penat tu 1 hour driving .smpi rmh mesti aku trus toing222...nway...keep on reading wanita biasa next time yaa..daaa.




Aku Wanita Biasa Berwajah Baru!!!

Surprise!Surprise!Surprise!
My new blog layout....hasil editing yg begitu gigih sekali....fuhhhhh...akhirnya berjaya jugak aku tukar template blog aku ni...Instead using flower as my main theme pic...i'd decided to use the cups..uiii...gambar di kedai kupee tuuuu...The picture was taken last year...at Atmosfera...with my dear syg....(u know who u r)....and the car key is his..not mine ok...?

Well...aku dh habis marking paper budak sem 6 utk paper Data Communication...hasilnya?...hmmm..bolelaaa tahan budak2 aku ni...kelas budak yg aku jg ni mmg kelas budak baik..so phm2 la kalau dh kelas budak baik...smpi jumlah mukasurat dlm nota pn derang bole hafal...so...korang faham2la markah diorang cm mane....hehe...
i'm sleeeepy

Oklah...aku stop cni dulu..sbb mata aku terlalu TIRED nk tgk screen laptop ni...dr pukol 8 td aku dh mengadap code2 template ni n setelah beberapa kali trial n error..barulah ada mcm rupa blog...hmmm..aku dh menguap 9683kali dh ni....sblm aku pengsan mcm anjing dlm gmbr atas tu..baik aku tido dulu yeee....daaaaaaa...

Silent Mode

SSSHHHHHHHHHHHH!!!
.
.
.
.
.
.
.
PAPERS MARKING MODE
.
.
.
.
.
.
.
-i'll be back for updating after finishing the task-

Yes, I DO!!

Toiinngggg..toinnggggg...2nd day jaga budak exam...sesungguhnya hari ini bermula dgn aktiviti yg membosankan.....tp..still it's better dari hari2 lain...and yg paling bes skali...hari aku berakhir dgn aktiviti yg paling menyenorokkan..ehhh..menyeronokkan...nk tau apa yg paling bes hari ni utk aku?....tanggalah gmbr2 kt dibah tk..

(blt keja trus makei gaon)



(mula ingat xmuat..duhal muat)

(yeahh..almost done)


(ok...i'm ready to get married!)

Haaaa...jgn tertipu....lom gk aku nk kawen...sabar..sabar...hehe..hr tk aku sbnanya pegi fitting baju utk pre-wedding photo shoot.......ahaksss....so seronok mencuba bj gaun pengantin.....n it's rili2 my first experience cuba mcm2 gaun....so mengujakan!!!..aku rs nk pilih suma jk baju2 gaun ya...tp..setelah berpeloh2 n sendat menahan napas utk fit kn baju ke badan...akhirnya gaun yg aku maok telah dijumpai.....

Which one?...ohoooo...itu rahsia ok..well...dh terlanjur bercerita pasal bj..promote ckitlh utk mak andam aku tk...sap2 yg rs nk kawen ya n masih tercari2 baju n mak andam y bes...berkunjunglah ke Glamourez Touch di Matang(sebelah kdei Perodua)..dkat dgn EMART sia...anda pasti berpuas hati..(walaupun aku lom gk try all out)...tp aku stakat tk puas ati dgn pilihan2 yg ada kt sia...sbb aku dh survey byk tempat...n kt sia jk hati ku berkenan..(xtauk hati ktk orglah)...

Oklah..ya jk lh dr aku hr ini...selamat berhari Rabu esok(hr tk msh selasa ok?)....daaaaaaa.....

Exam Mode


17 mei 2010....budak2 poli dh stat final exam...jadi time ni lh tahap bosan tahap ultraman datang...SEBAB??...Sebab tpaksa jaga exam...aduhhhhh...2 jam tuu dudok tunggu budak...
Hari tk turn aku jadi ketua jg exam...awal2 pg dh trn ambik paper...owhh..aku jg budak IT sem1 pagi ni...

Aku: "Tepat jam 8.15 pagi, anda boleh mula sekarang."

(aku pn mula tugas check attendance and kad pelajar budak)

.
.
.

.


.
5 minit berlalu...and aku smpi kt meja budak sorg tk.....and tgk paper nya msh suci dan murni blom bertulis apa2 pn..


Aku:" Kenapa xmula lg?..."


Budak X: "Cik,sy nk pakai pen ka pensel?"

YaaaaaRabbiiiii....aku pn terasa blackout n blackberry dgr soalan ya..aku rs soalan final exam pn xsesusah ya...isk..iskk...xkn nya xnangga kwn2 lain guna pen/pensel...tp..sbg warga pendidik yg berkarisma tinggi..(yeeeaaaahhh!!)..aku pn dgn lemah lembutnya jwb:

Aku: "Pakailh apa2..asal awak dpt tulis jwpn..tp kalau guna pen lbh elok"

huhuhu...Ya Tuhan..berikanlah daku kesabaran dalam menjawab soalan2 sebegini di masa akan datang...............Amiiinnnn...

Budak zaman sekarang

Dari hp aku:

"X & Y,saya belum menerima laporan akhir projek diploma dan buku log awk berdua.Sy perlu hantar markah Isnin ini.Kalau awak xhantar,sy hanya hantar markah yg ada."

Mesej diterima:
"Cik, sy anta awal pg Isnin bleh x..sy lom print.sy blt rmh print"

Dr hp aku:
"Sy dh mdh las wik..Jumaat last day hantar.pilihan di tgn awk.awak dh bsar blh pkir sdirik."

Mesej diterima:
"Mun sy hantr ke rmh blh x?takut xmpt blt poly."

Dr hp aku:

"Xblh.marking sy xmbak ke rmh.Awak faham maksud due date nk?Pandei2 awak.Sy dh kompromi byk."

Kesudahannya....hanya buku log yg dihantar........argghhh...geramnya aku...dr awal sem dh aku bg due date...minggu ni pn dh lewat sbb aku msh bg muka kt budak2 ni..tp xjuak2 insaf....Mun dh tauk rituk due date..pahal xprint n plh dr riya...penat mulut aku potpet..Asalnya aku target nk brik gred B...tp..bla dh xantar FINAL YEAR REPORT on time..cmnelah aku nk marking?Yarabiiiii...cdak tk ng ikut sdap ati ...lak aku FAIL kn alu manas...dhla report ya WAJIB SEBAGAI REQUIREMENT UNTUK PENGANUGERAHAN DIPLOMA...
Dari awal sem aku yg tlg suggest proposal apa nk dipolh...aku yg tpalsa ajar plh surih litar..bc litar pn aku...bc meter pn aku...even cmne nk plh model projek pn AKU juak yg tlg pkir...lom gk cerita bab Troubleshoot...ng AKU yg owes in TROUBLE...tp...sekarang tk..rasakan..aku xmk brik muka....haha..brk tauk cdak susah ati..
Layakkah budak2 tk dianugerahkan diploma?..well...they better pray hard..huh...aduhai.....budak2 zaman sekarang...

Senang Sebut,Susah Polah

Senang disebut tp susah dipolah.....isshhhh...mcm teka teki indah...tapi apa benda yg senang sebut tapi susah gilak2 nk dipolah?.....mesti byk jwpn dlm palak tak org nk?..walau apa pun jawapan tak org...aku ada jwpn aku sendirik....Benda yg senang disebut tapi susah gilak2 dipolah adalah..............................................


.


.


.


.


.


.


-SABAR-





bena x?orang slalu nasihat kita suroh sabar..sabar...sabar...lps ya kita pn nasihatkn org..sabar..sabar..sabar....berkali2 tuuuuuuu...tp..hasilnya?...hehehe..lu pikirla sendiri...mmg SANGAT2 SUSAH nk dipolah..betol sik?it takes more than a mountain weight...and more than an ocean to be a patient man/woman..
Kenapa aku kata susah?sbb kita punya background hidup sgt2 berbeza...mungkin cara korg mkn..xsama dgn cr aku mkn...mungkin cr korg blanja duit xsama dgn cr aku blanja duit...aku kata baju ni cantik..korg kata tak cantik..aku kata mkn kt sia nyaman..korg ckp kt sitok nyaman...korg ckp aku bodoh..aku ckp korg bodoh blt..CMNE NAK SABAR TOK???!!...masing2 ada buah fikiran msg2..msg2 ada akal n sifat mempertahankan dirik bla di anok org..So...betol sik pa ku padah?..NANG SUSAH JADI ORG PENYABAR....
Sungguhla senang kita nk jumpa org yg cepat melatah...compare dgn org yg alu nk beramok bila diguluk/diteguk ckit.(akula y termasok lm spesies tk)...jadi aku sgt2 RESPECT,RILEKS, RESPONS dgn makhluk Allah yg sgt2 penyabar...
Adakah sikap penyabar lahir dari keturunan?...Atau lahir dari keadaan sekeliling?...Adakah sekeliling aku dikelilingi oleh org yg xsabar?....xjuak...mak aku manusia yg paling penyabar y pnh aku jumpa sbb sgt2 sabar dgn bpk aku..atau sifat xsabar tk lahir dari perasaan xpuas hati nangga org y terlalu sabar dijaik oleh org lain?...Sbb slalunya kita akan guna ayat sebegini..

"Mun aku la dipolah cmya...nang ku tetak palaknya!".....


Hah!!..adakah itu puncanya?...adakah kerana aku dn org2 lain y kurang penyabar itew menjadi BARAN krn dendam melihat orang lain diperlakukan begitu rendah skali?...Sedangkan belum tentu situasi yg berlaku adalah sama...mungkin ayat shj y sama...tp kita pn trus amik parang nk beramok...(aku xdala ganaz cmtk glk)......


-Mungkin kita akan kecewa cmtk bla sik SABAR-

Kenapa aku menaip persoalan SABAR ini dr papan kekunci aku ni?(yeee...alu btuka bahasa Melayu standard indah)...sbb aku tgh mencari resolusi diri..mencari sebab kenapa aku bkn org yg sabar...kdg2 bla btanya org lain..org akan tlg menyimbah minyak dlm api...jd..bila menaip...kepalaku lbh rasional...aku tidak sukakan sesuatu yg RETORIK..aku mahu sesuatu yg blh manusia lakukan...ohhh...bagaimana mahu jd org yg sabar?....aku sungguh fenin...(lps tk mesti org nasihatkn aku soh bsabar..hehe)....





Aku Bangga Dengan Aku!

AMARAN: Entry ini sangat panjang dan boleh menyebabkan kebosanan.Jangan teruskan membaca sekiranya anda tidak suka membaca kisah hidup orang lain.

I'm a proud person.....walaupun wanita selalu dikatakan lemah in almost everything...tp i always proud to be a woman..I AM A WOMAN...Lelaki selalu kata perempuan adalah insan lemah yang perlu dilindungi..tetapi sebagai perempuan yg dilahirkan dalam adik beradik yang semuanya perempuan(even kucing aku sumanya betina)..aku juga pikul tanggungjawab anak lelaki...mungkin aku tidak dilahirkan sebagai anak lelaki..tetapi org tuaku kata aku adalah anak lelaki yg tidak mereka miliki...
Selalunya bila di rumah...kerjaku bukan di dapor..kerjaku di luar rmh..bila ada benda nk diangkat..aku angkat dgn kudratku sbg wanita..kalau org tua perlukan aku mencangkul..aku blh mencangkul..menemani bpkku mencuci kereta...owhhh..aku sungguh tahu span yg terbaik utk digunakan...dn aku tahu, bla mencuci kereta..bkn sekejap..jd aku faham kenapa lelaki mencuci kereta dgn sgt2 lama...
Bila musim perayaan, aku yg temankan bpk menunggu lemang yg dibakar..owhh..aku tahu mcm mana nk buat lemang pandan yg sedap..api kena pandai jaga..slh jg,lemang rentung..kena slalu pusing..aku juga tahu buat ayam pansuh(mknn local sarawakian)..ohh..aku sgt tahu itu..
Aku boleh drive kereta kecil..aku juga boleh drive kereta besar..walaupun aku takut..tp aku branikan diri sbb tiada lelaki lain di dlm rmh kecuali bpk aku..aku tahu mcm mana nk tuka tayar..tp aku xblh nk buat sbb aku punya strength xsekuat lelaki...aku tau apa itu bateri kereta..aku tau mana radiator..fius dan apa y aku ptt buat klu my driving goes wrong..Mungkin pemanduan aku xsecekap lelaki ttp aku blh berbangga krn aku berusaha xmenyusahkan pemandu lain ketika memandu..pemandu wanita mmg ada y penakut...ttp aku kdg2 tergolong dlm pemandu yg kdg2 terlebih berani..jgn main follow kereta aku dkat2 dr blakang sbb i dun gv it a hell..it just a psychological games played by men...well..game itu hanya sesuai utk lelaki...sbb kalau itu adalah aku...semakin org hampiri blkng kereta aku..semakin aku suka membrek.
Masa msh blaja dulu, aku dh jd mcm ibu/bpk kpd adik2 aku...kami sekolah boarding...aku jd banker bahagi2 duit.bila sudah msk U...aku msh lg mcm parent.Aku uruskan perpindahan sekolah adik aku..Aku trn naik bas ke sekolah-sekolah ambil borang dn hantar..Aku hutang amik lesen kereta..n aku pernah memandu tanpa lesen semata-mata nk hantar brg2 y adik aku pesan beli sbb aku sgt2 risau mereka ssh nk keluar.
Dulu2 bla ms blm bekerja...duit mmg xpnh cukup utk famili aku...jd aku nekad utk keja..wpun aku menganggur sethn..aku xputus asa..sehinggalah aku adalah aku sekarang.Sekarang aku sudah pegang duit sendiri..aku buat simpanan sendiri...aku catu keperluan diri sendiri..mula2 kerja aku tinggal emnyewa seorang dlm flat y plg murah.tiada TV..tiada katil..almari..hanya radio teman setia..org kata aku kedekut nk bli kereta..TIDAK..aku bkn kedekut..ttp aku menyimpan duit..aku simpan krn aku tahu adik2 dan famili aku mungkin akan perlukan duit bla2 ms..klu bkn mereka...mungkin aku y terdesak..kalau sudah terdesak...sapa mau tolong?paling tidak..seorang kwn opis mungkin hanya dpt belanja mkn..
Bila sudah rs ok..aku pn bli kereta n pindah rmh y selesa sedikit..aku mula ada TV, dapor..katil..mesin basuh..well..itu berkat aku bersusah2 dahulu menyimpan..sekurang2nya aku hanya berhutang kereta dn PTPTN...kalau ada mslh..sendiri mesti setel..kereta rosak..sendiri pandai2 tanya org..aku xharap org tolong..tp aku cuba utk belajar supaya dpt hidup sendiri xkira apapun mslh y dtg..
Siapa kata aku xada ciri2 wanita?..aku blh masak utk mengenyangkan perut,blh menjahit dan buat sulam baju..dan aku blh mengait renda..Pernah smpi satu saat aku terfikir..aku sudah terlalu berdikari dan ssh dihampiri lelaki...andaikata nnti...ada lelaki yg btol2 mahu jaga aku...aku cuma minta dua sahaja....jaga mulut anda & jgn perlekehkan aku ..anda blh tegor dan ajar aku dgn elok kalau aku slh sbb aku wanita biasa yg hatinya halus...Jika anda mengungkit apa2 pemberian kepada aku...ingatlah satu..aku tidak pernah meminta-minta dari anda...jika anda mengungkit walaupun sepinggan nasi yg anda byr...anda jgn fikir diam aku bermaksud tidak terasa...anda lupa aku blh hidup sendiri tanpa sesen pn dr anda..kerana dgn bangganya aku blh berkata..aku wanita berharta dan tidak kemaruk wang anda..aku tidak punya liabiliti yg membebankan kecuali kereta..apa y aku simpan...hampir kesemuanya aset..jd jgn ungkit psl sshnya cari duit atau bandingkan duit y anda keluarkan lbh byk dr aku..adakah anda pasti duit yg anda keluarkan itu hasil titik peluh anda atau hasil titik peluh pihak bank yg rajin mencari peminjam wang?Atau anda mengganggap pinjam duit n simpan duit itu sama shj sbb mesti mbayar juga...OHH Tidakkk...pinjam dan simpan sendiri adalah dua dunia berbeza..kalau anda tidak setuju..anda tanyalah org tua y lbh berpengalaman...kerana mungkin bg anda..kata-kata ini hanyalah dari seorang wanita yg bengong hatinya....
Dan aku paling pantang kalau lelaki kata xmampu disuroh buat sesuatu..sbb kalau mmg xmampu..aku bknlah org bodoh y xtau contemplate limit sbg seorg manusia..Cuma kdg2 aku benci lelaki memberi alasan dn kdg2 menyalahkan org lain di atas sumting y mereka mampu lakukan ttp malas gunakan 9 akal y Allah berikan kpd mereka utk membuat sesuatu perkara.
Ohh..aku sungguh emo mlm ini..mungkin kesunyian mlm menyebabkan aku meluahkn apa y aku rs..tp..utk lelaki diluar sana...aku juz nk bgtau...kdg2 seorang wanita xkn bgtau apa sbnanya kebolehan mereka..sbb xnk ego lelaki tersentuh..sbb bg kami wanita..kdg2 jg ego lelaki sgt2 penting krn itulah y menjadikan lelaki adalah seorang lelaki..tetapi, jika lelaki cuba menjahanamkan & merendahkan wanita seperti aku..aku xkn mudah patah dipijak dn xkn rapuh & retak bla dihempas...i'm a fighter and i'm a proud woman...aku xkn hold back tunjuk apa y aku ada....bak kata Rosa....BILA WANITA SUDAH BERAKSI..DUNIA HANCUR..
Sekian..itu sahaja..terima kasih kerana membaca..

Sebelum aku jadi lecturer...aku adalah..

Wah..wah..wah...berapa hari oowh aku xupdate blog?....rs cm lmk jk....aku busy?...adala ckit..busybody...muahahahahaha...mlm tadi tba2 aku rs nk bcerita ttg life n kerja yg aku buat sebelum jd lecturer.....Nak tau apa apa yg aku buat slps habis blaja?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
-TIADA-
.
.
.
.
.


HAHHHHh!!!??TIADA?...yuppp...aku xkeje selama setahun....fuhhh...mmg satu ms yg sgt2 lama aku jd penganggur terhormat...cmne blh jd cmtu ekk?..aku pn xtau...tp aku anggap belom ada rezeki lg...sekarang ni Alhamdulillah....aku dh ada duit sendiri...kereta sendiri..tv sendiri..dapor sendiri..laptop sendiri..periuk tapak mangkuk sendiri...ketel sendiri...rumah pon on d way planning nk beli.....yalah...kalau Tuhan dh nk bagi...mmg byk yg Dia bg sekaligus...asalkan sabar...God always give us the best!

Sepjg aku menganggur tu...bknnya aku xpnh dpt satu pn interview...almost kesemua yg aku mintak..sumanya panggil aku utk interview....dari Limbang..Miri..Bintulu..Sibu...Kuching...aku pernah dipanggil kesemua tpt2 tu utk interview...and kebanyakan jawatan2 tu bkn sebarang jawatan...
Antara jawatan-jawatan yg pernah aku dtg interview n aku ingat skali ialah Broadcast Engineer (RTM), Software Engineer(SAINS),Junior Engineer(Shell),Process Engineer(X-Fab),Network Engineer(SACOFA),Sales Engineer(xingat nama kompeni),Procurement Officer(xingat kompeni),Management Trainee(UEM World),.........bla-bla-bla and laaaaaaaastttttttt sekali aku paling ingat ialah Juruwang kat kaunter RHB(yang ni aku xdpt sbb terlebih layak)....hahahahahaha...xcayak kah?...."PERCAYALAAAAHHHHHH,"kata Siti Nurhaliza.....
So....apakah kebaikan yg aku dpt setelah direjek berkali2?(xsemualah,ada 2 yg aku dpt tp aku pulak yg rejek sbb lokasi jaoh sgt tp ngada2 apply)...Kebaikannya adalah seperti berikut: (skema alu ayat tk)

1. Aku blaja utk lbh prepare each time nk mengadap org yg interview aku sbb kebanyakan soalan2 yg ditanyak mmg lbh kurang sama.

2.Peratusan utk dpt kerja hasil kelentong adalah rendah berbanding mjwb seadanya kerana kita mmg minat kerja yg di interview..

3.Jgn terlalu pilih kerja yg hanya menjurus bidang yg dibelajar shj sbb rupa2nya..apply bidang yg kita xtauk pn bole guna ilmu y kita ada.

4.Jangan anggap kwn yg terer cap Gaban & Ultraman zaman belajar dolok akan dpt lbh cepat kerja compare dgn kita yg huhahuha ini...hehe...sbb kinek tk its all about wat u can do and not bout wat u THINK u can do...

5.Jgn juz crk kerja yg diminat jak...sbb blom cuba blom tahu...kdg2 kita xsdar rupa2nya ada bahagian kerja yg kita bgs n blh perform bla dh try...Sbb ya kali Tuhan xbrik aku jd Engineer...sbb aku tk lembut ati..sng lak knk stab from back..hehe..bgs mengajar....n damn!!(oopss..) i'm gud in teaching n lecturing duhal...

6.Pengalaman yg aku ada..aku blh share dgn student2 aku yg xda idea cmne nk interview..


Well....i'm on d right job track...maybe people will say its only a coincidence..but i believe...God gives us only the best and nothing can happen without His knowing..how bout u?...dun juz dream..start searching wat your soul job is!!..



Eating?..Who's Paying?

"Equality has happen, yet women still expect men to pay for dinner...."

Salam 1 Malaysia semua....today is Monday..and as usual...Monday always been a slow n boring day...no matter how many papers on the desk...tasks to be finished..sighhh..........it will never end..
But..i still have time to share my thoughts with you..well..whoever reading my post....well...back to my quote (scroll back up there!)...Women still expect men to pay for dinner?....hehe... i loike the quote...


It is true we WOMEN always shout their right for equality and rights..but when it comes to money...we always expect MEN to pay for the food......Most man will be unsatisfied with this statement and ask WHY?The MEN had learned to accept that women can do the same thing they can do but why women still RESIST to PAY for anything...

i dunno bout every other women felt bout this...but personally for me..i still expect MY MAN to pay for my food...it's not because i want to take advantage...but most of the main reason is i felt SECURE...MEN used to be called a family protector long2 time ago...So feeling secure is sumting that women always hunt for...Their instinct automatically sense the feeling of security because they knew no matter how hard life will be..they still can eat n survive for another day.....furthermore, paying for the food reflect how well the mens' financial is...
if u can't help a girl to eat...then help urself first dude before courting a women!...

But why FOOD?....why not other things?...well..it's not that we don't want MEN to pay for other things...but, u may call it consideration...women who have their own earning can buy other stuff without being worried about no food to eat....OR..they juz want to keep the money for future...if u ask a women wat the money is for...you wont get a precise and consistent answer...because...all they want to do is to SAVE the money to feel SECURE in case in future they might need it..and again...WOMEN like to be SECURE...
So...LELAKI di luar sana (yg single shj ok!)...kalau rs ssh nk tackle WANITA(single shj ok!)...ikut la tips aku ni...beri perasaan SECURE kpd mereka.....



And...not least....lucky i'm in love with MY MAN...

MQA..ohhh MQA

Salam 8 Mei 2010...hari ini bday adik aku...hepi bday sis!!..esok hari ibu...hepi mother's day mom!...well...apa cerita kita hari tk ooo?...hari Sabtu..sungguh panas di luar itew.....anyway sbnanya hari tk aku nk share dgn ktk org tentang MQA ataupun nama penoh dlm surat beranaknya ialah Malaysian Qualification Agency....
Logo baru
Well, aku terpkir nk share dr papan kekunci aku ni ttg MQA ni since sekarang ni musim-musim budak y br abis form 5 sibuk nk continue study to a higher level...ada yg dpt IPTA...ada yg dpt Politeknik...and ada juga y terpaksa beralih ke IPTS since tiada rezeki utk berada di institusi awam nih...
So kalau korang tahu sesape y nk masok ke IPTS..please convey these advices to them..manala tau ada anak jiran,anak buah,anak murid or anak2 sendiri yg nk masok IPTS y xpnh didengar pn tp tup2 muncol out from nowhere and offer a pale to study for them...PASTIKAN IPTS ITU TELAH MENDAPAT AKREDITASI DARI MQA...

Apa MQA ni?..well..nama asal bpknya brik time kcik dolok ialah Lembaga Akreditasi Negara (LAN)...tp bla dh bsar..alu nuka nama glemer gk..MQA...so,MQA ni fungsinya utk control kualiti kursus2 di IPT...kualiti dr segi lecturernya...facilitiesnya...syllabusnya..studentnya.....kira baik punyalah..so b4 nk msk ke sesuatu IPT especially y swasta ni..kenalah selidik dulu dh ada akreditasi dr MQA ke belom..klu belom...baik cr y lain...bunga bkn sekuntum..kumbang bkn sekor jek..


logo lama

Tapi kalau korang insist jugak nk masok ke IPT yg belum dpt MQA ni...aku xhalang,...tp, korang kenalah sedia face benda2 kt bwh ni:

1.Susah dpt pinjaman

2.Kalau nk sambong masok ke IPT lain, xleh nk buat credit transfer (start dr A-Z blk blaja)

3.Kompeni2 bsar xnak amik utk buat praktikal klu IPT tu xdpt MQA lg

4.Kalau dpt keje pn, scale gaji lebih rendah dr org y sm qualificationnya dgn korang..


Well,dets all benda aku nk share hr ini...aku nk mkn kueytiaw sedap yg masih panas tk...okeh...cau cin cau bebeh...!!ohh..lupak cgek gk..utk info lebih...pegi ke website http://www.mqa.gov.my/.... kt situ ada senarai IPTA/S yg dh dpt MQA...arait..caucincau sekali lagik.....

PMS:Moody:Wanita

Lelaki 1: "Eeii..ompuan ya..guro ckit pn xboleh..alu nk manas"(eeii,she just cant take some jokes)Lelaki 2: "Nk datang bulan kali nk?Hahahah" (Mayb she got her PMS..hahaha<--perlu translate ke?)

Haaa...lebih kurang cmtulh org lelaki (pompuan sendiri pn ada gak) memperkatakan tentang kaum kita ni...diorang jadikan "datang bulan" mcm gurauan...Tapi mengapa ya?...adakah benar?...Well..if u ask me...IT 's TRUE....aku pn tergolong dalam kaum HAWA yang mempunyai Pre-Menstrual Syndrome (PMS)...yuppp..aku truly confess...mana2 makhluk Allah yg xtau punca PMS ni..aku bg definisi ckit...PMS ni disebabkan bdn wanita berovulasi (ovari keluarkan ovum) dan time ni hormon estrogen wanita xstabil samada terlebih/terkurang..so..ni y bg effect kt wanita y nmpk cool blh bertukar jadi naga kepala 9 atau pelakon air mata..

Tapi..aku tidak mtk mengidap Sindrom ni..It juz came with the package as a women...well...Aku Wanita Biasa....dan mengidap sindrom yang biasa dihidapi oleh setiap wanita lain di dunia....tetapi..aku berusaha mencari juga keseimbangan utk perubahan hormon yg berlaku dlm badan..jadi dlm post kali ni..aku nk share dgn korang sume..The Do's yang perlu kita sama2 buat during PMS especially utk yang besimptom MOODY time nk period...


Do this:
1. Buat Regular Exercise
2.Jauhkan makanan bergaram b4 period

3.Kurangkan pengambilan kafein

4.Kurangkan pengambilan makanan manis

5.Minum teh 'chamomile'

6.Tingkatkan Kalsium dan magnesium dalam diet



Haaaa...yang No.4 tu yg kita slalu buat bla nk period...nk mkn cokelat la..apala...huhuh..aku pn br tau sbnanya yg benda2 manis y kita ambil time PMS ni yg boleh menyebabkan sekejap kita ckp I LOVE U kt pasangan kita...n 10saat lps tu nk tgk muka pasangan perggghhhh...bencinya!!..hahha...sori ye my lap...but wat 2 do...PMS comes along with women...So wanita-wanita...aku harap..info y aku post blh bg sinar baru kpd kita y mengidap MOOD SWING setiap bulan...

SeLAmAt HaRi IbU!!!

<----Aku dan mak versi kartun

"Apabila dipanggil oleh kedua ibu bapamu...maka jawablah panggilan ibumu dahulu"....

"Syurga itu di bawah telapak kaki ibu"...


Nothing yang dapat menggambarkan kasih seorang ibu.....aku tulis pjg ne pn xkn cukup nk describe kelebihan seorang ibu.......walaupun hari ibu lom gk..aku nk wish dolok SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu-ibu.....especially to my dearest mother Dayang Norzanah.......I luv u so much!!...

Wanita Paling Tidak Suka..

Wanita paling tak suka lelaki...

1. Guna ayat perintah
Part tk yg selalu menyebabkan wanita melawan bila dimintak plh sesuatu oleh lelaki..ayat yg digunakan slalunya : " Ambik air lok".."Bukak pintu tk".."Kemas rmh tk"...apala salahnya tambah perkataan "TOLONG" kt dpn ayat2 ya..sejok kit ati bila disuroh...sbb bla org mintak...nyaman gk bunyi..win-win bah..
2.Beguro dgn kasar
Pempuan tetap pempuan..walaupun mula2 ok jk diguro kasar..lmk2 xjuak thn..apatah lagik beguro y humor bkaitan dgn seks jk..xda topik lain ka nk diguro?..bila ompuan molah muka xsuka...org laki pn mdh.."guro ckit pn xblh..nya bguro blh".....halooooo...kau ya lelaki..guro ko ngn pempuan xsama...
3.Cepat nk meradang
Part tk y paling hampas kelapa...perempuan brk pendapat ckit..alu nk meradang..alu nk ninggi suara..alu nk mengkritik..alu nk mengutuk..alu nk mengungkit..bgs xpyh ckp kn?...bgs kongsi pendapat dgn sama pempuan...
4.Sik sensitif
Bila kita org pempuan dtg meluah perasaan ttg sesutu problem...apa y nk diluah ya xdidengar dgn empati...alu nk mdh kita apa y ptt dipolah...pasya brik huraian2 yg kita xmintak pun...bkn ngurang mslh...bgs kita meluah ngn cr lain..or dudok diam berpkir dgn tenang...sbb bla kita mdh kita xmk pendapat...nya akn nyk blt.."apalh guna mdh ngn nya?"
5.Mulut sesumpah
Tk spesies lelaki keturunan sesumpah...para wanita...siapa yg rela disumpah?bgtau saya..berapa lamakah kita dpt menghormati org yg mulutnya suka menyebut perkataan y xelok?...tetapi..aku terjumpa kisah Nabi Muhammad s.a.w ni yg harus kita jadikan contoh...

ABU Hurairah dan Said Al-Magburi meriwayatkan:
Ada seseorang lelaki memarahi Saidina Abu Bakar. Ketika itu Rasulullah duduk di sebelahnya. Nabi diam saja, begitu juga Abu Bakar.
Selepas orang itu selesai memaki hamun dengan mengeluarkan kata-kata kesat, Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasulullah bangun dan beredar dari situ.
Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata:
"Ya Rasulullah, dia memaki saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba engkau bangun lalu pergi."
Rasulullah lantas menjawab:
"Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian orang itu kepadanya ketika engkau diam, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama syaitan."

Jadi...mun jumpa lelaki yang no 5 tk...beruntunglah kita mun kita diam sbb malaikat dh balas cash terus...Marilah kita para wanita berusaha sama-sama diam... (,")/ jika jumpa lelaki sebegini. Hmmm..tp jgn hepi glak...next post aku nk share apa y lelaki xsuka ttg kaum kita tk...







Hey Ladies...

Hari ini...aku agak moody...hari ini...hari isnin..hari ini byk benda xbes..hari ini semua xkena..ataupun sebenarnya...aku menunggu hari pada bulan itu...ohh...hormon...pls dun be 2 harsh with me...
Makanya..dalam post ini..aku juz nk share lirik lagu y terngiang2 dlm palak aku dr ptg tadi....Untuk ladies out there....no matter how old u r.....hayati setiap bait lirik lagu tk.....be strong in every hardship we face on each day...u r not alone...

Hey Ladies....dari Rossa...


Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis


Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi


Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur


Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong


Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus


Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Kakiku bukan kakimu..

Knock..knock...kita jumpa lg.. bersama aku dan papan kekunciku....so wats d story 4 today cik kay?...


Hari ini aku nk share ckitla dgn kaum Hawa yg mengarei (ramai) di luar nun...benda tk (ni) mmg hari2 kita pakei (pakai)..apa ya oo?...baju d*****?..nope!...seluar d*****?...nope!...nothing yg under2 ok...hari ni aku nk share dgn korang SANDALS...ehhhh..yg utk alas kaki bila keluar berjalan ya bah...


So..kwn2..akak2..makcik2...apa sandal pilihan anda?...


Flat sandals?








Stillettos?



atau Wedges?


walau apa pn pilihan anda...mungkin apa yg aku nk kongsi hr tk bole mempengaruhi minat anda dgn sandals.... aku nk share tentang...


BAD EFFECTs pemakaian sandal bertumit tinggi
baca sehingga habis.It's a long post...

Tauk x..?(tahu x), penggunaan sandal tumit tinggi bertumit runcing (stilletto) boleh mengubah natural alignment badan anda?...Bagaimana?...Hmm...bila menggunakan sandal jenis stilletto..secara langsung berat badan akan tertolak ke dpn utk bagi balance kedudukan badan...bila berat tertolak ke dpn....Keadaan ni lh y menyebabkan TAPAK KAKI SAKIT..IBU JARI SAKIT n even JOINT2 y kt JARI2 KAKI pn SAKIT...then..bdn kita akan sentiasa bekerja keras utk maintain tegak supaya dpt balance berat kt jari2 kaki n berat bdn...bila badan sentiasa tegak secara terpaksa...curve body pompuan y berbentuk S y sexy itew...lama kelamaan akan jadi flat n straight...(xda shape la ya mun di tangga dr tepi)..SERIUS aku padah tk....coba tak org tgk model2 y kononnya sexy ya...straight jk upa bdn bh...kacak tegal slim ajak...





And if we continously using the stillettos type sandals...pressure kt kaki akan terus bertambah and kaki kita akan bertukar kepada protection mode..where the skin cell will be producing protective covering in a rapid rate...kulit kaki terpaksa bekerja keras utk bg kusyen kt tapak kaki..bila dh tlalu byk sel kulit br dihasilkn...last2..kulit kaki pn mengeras n akhirnya kering n terkopak...haaaa..itulah salah satu punca utama kulit kaki habis terkopak n mengering utk kaum kita tk...walaupun bergelen losyen disapu...mun dh hari2 pakei high heels...xda guna juak...

Last skali aku nk bgtau ttg kesan burok pemakaian sandal tumit tinggi ni ialah wujudnya SAKIT DI BETIS, SAKIT DI LUTUT..SAKIT DI BUKU LALI...SAKIT BELAKANG and not least CRAMPS...Kalau pakai lebih lama lagi...boleh menyebabkan ligamen kaki menjadi pendek...pernah x korang terasa aneh n xselesa bila tba2 nk guna flat sandals?...haaa..itulh kesan disebabkan ligamen kaki menjadi pendek...ewwww....takutnyeeee...Sbb hampir semua ciri2 ini aku pernah alami...korang pulak sama cm aku ke?...

Untuk rakan2 wanita y seperjuangan dgn aku dlm bidang mengajar...aku sarankan kita sama2 guna sandals jenis WEDGES...why?...sbb kita mengajar...kena berdiri sgt lama...klu kelas aku 2 jam...2 jam juak tpaksa bdiri..lom gk mun jg exam...mk smpi 3 jam...hampehh...So sandals jenis wedges inilah y mampu mengurangkan risiko2 kesan y aku dh cerita pjg lebar kt atas...

So, to all Teachers n Lecturers....gunakanlah sandal jenis wedges atau flat shoes...aku tau sandal jenis ni mmg ssh nk cr y sexy n trendy style...almost suma designnya adalah boring n plain...but..it's a matter of health..aku pn terpaksa juak akhirnya mengalah demi kesihatan...sbb aku dh xthn gk sakit kaki....huhuhuh...my dearie fiancee pn busannn dgr aku ngerepak (babbling) sbb sakit kaki..belum tua dh sakit mcm org tua..huhuh..jahat yeee..nnti xnk teman mkn br tau...

(source:http://www.helium.com/items/1380049-the-negative-effects-of-high-heels-on-the-body)

SAYA MESTI PILIH!!

::Pemandu Graduan::

Salam semua....sori for late post bout my big event this week...i promised to type it yesterday but i still couldn't get some pictures from some of my students...So, to my students who saw ur pics uploaded here...thank you very much for sharing them in facebook...

So...whats the tiring n big event?Actually it was a Majlis Konvoksyen Politeknik *** yang ke-18 on the April 28th.....26th was lawatan ke tapak konvo..27th is the full rehearsal..more than thousand had graduated on this convocation and received their certificates and diplomas. Those three days had drained my energy out..
(the backdrop)

I was assigned as the PEMANDU GRADUAN.....oh my god!!!...it was a painful n tiring job...everyone was hanging for their smile until the event ends..i purposely bought a new Hush Puppies sandal to prepare myself from hurting my leg..but still my leg hurts so much...--->bersama geng ayu pemandu?

So...what is a PEMANDU GRADUAN?..hahaha...sounds funny rite?...actually, a PEMANDU GRADUAN is to lead the graduates in an arranged order before receiving their diplomas/certificate...i stood on the stage n reminding more than 300 graduates to smile,to say thanks and not to be nervous...the funny thing is...i watched Berita Wilayah at 5o'clock on RTM1...and i saw a glimpse of myself on the television...I'm on TV!!!(sukk indah drikmpun..sak jk sesaat jk pon)
-->can u spot me there?


Anyway...CONGRATULATIONS to ALL my dearest student...some of them already working...some still looking..it was almost a tearful event for me if not because of the pain that throbing my leg..

CONGRATULATIONs TO ALL!!