Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Apa itu BENAK?

Dulu-dulu..masa kecik selalu main kt tebing sungai blakang rumah....dulu-dulu..selalu tengok kapal tongkang lalu....dulu-dulu aku selalu tengok datuk pegi seberang sungai lawan BENAK sbb nk selamatkan sapi-sapi (lembu) peliharaannya yg tgh minum kt tebing sungai...sekarang ni aku dh besar...lama xtengok BENAK...sekarang ni benak dah jd pesta pulak...semua org nk tau ape ke bendenye benak tuuu?...sekarang ni PESTA BENAK is just around d corner...jadi aku..sebagai anak jati kampung halaman ku..yg lahir dgn benak adalah pemandangan biasa...berasa terpanggil utk bercerita apa itu benak...?


BENAK = Gelombang air pasang laut vs Arah Arus sungai


Dapat imagine tak?...Haaa...itulah BENAK...bentuk macam ombak laut yg tinggi...cuma yg ni ombaknya kt sungai...kalau kt hometown aku...diorang siap buat Lumba Benak..ala2 surfing gitu...mcm kt negeri omputih tuu..tp xdela guna papan ape ntah namanya...derang lumba berperahu....ketinggian benak ni bole mencapai hingga 6 meter lebih klu xsilap (aku xpnh plak ukur, dgr org2 tua ngomong2).

So...apa yg special sgt benak ni?...okay...melainkan korang pegi ke Sungai Ganges kt India tu...or Sungai Qiantang kt China sana...korang xkn jumpa BENAK ni kt tpt lain di rantau ASIA...so..itulaaa special sgt FENOMENA BENAK ni...hanya ada kt certain tempat sahaja..and kt Malaysia ni hanya satu tempat sahaja iaitu kt kampung aku tulaaa..jadi kalau korang xpnh lg tgk FENOMENA BENAK ni idup2...mari lh dtg ramai ke PESTA BENAK di bahagian kedua di Sarawak iaitu Bandar Sri Aman a.k.a Simanggang (nama lama yg org local pakai)...
Jumpa anda di Batang Lupar...












8 org suka aku:

  1. AWANG said...
     

    Thanks for sharing tentang BENAK ia itu tedal bore kata sidak tuamatsalleh.
    Uncle(pasai udah tua) akan melancong ke Bandar SriAman day trip from Kuching,Insyallah hari Sabtu,ini lah kali pertama untuk melihat fenomena benak.

  2. OrdinaryLady said...
     

    Sama-sama...hop Uncle dpt tengok benak kt Sri Aman nnti..sbb benak punya time xtentu masanya...klu hari ini pukul 2..besok pukul 3 lbh...lusa pukul 4 lbh...anyway...SELAMAT BER'BENAK'... (,")/

  3. Felicia F. Ramzi said...
     

    cepat kit balitttt.. bulan mengambang pok, confirm besar benak..
    [sak ku mppun lom pergi2 juak] hehehehe

  4. OrdinaryLady said...
     

    aku gk 2-3 nk blt tk ehh..smpi bp hb pesta benak tk oo?

  5. Anonymous said...
     

    water front pun dh siap.so,sng la plancong2 local or foreign nangga benak.nmpk proper la dr segi aspek keselamatan lah...lmk dh x nangga benak tuk...rindu wak nak nenga ombak mghempas tebing...ya lah anugerah n ciptaan tuhan Allah swt yg tdk kita ketahui akan kebaikn nya...

  6. OrdinaryLady said...
     

    Amboi2 anonymous...bermadah dn puisi nampak...ish2..

  7. ayi said...
     

    sapa ya ooo...

  8. JomJalan said...
     

    Di Perak, benak maksudnya lembab belajar.

Post a Comment