Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Aku, Kamu dan Kereta...

Lokasi:Tempat servis kereta/bengkel kereta --->routine car service
--------------------------------------------------------------------------------
customer service lelaki: "Keta ktk udah diservis,minyak hitam dh tuka,air bateri dh ditambah..suma dh kmk cek lh"
(your car already been serviced,engine oil,battery water....and everything)
customer pompuan: "ooooo...ok..bp tek? (sak jk dlm ati xtauk napa yg dh dituka)
(oo0..ok..how much?(what is he talking about?))


Mesti korang pernah terfound situasi cmtk if u are a mere woman and juz got urself a car...n mungkin ada yg rs diriknya xlh seterok mcm situasi diatas..and mungkin ada y xnk amik tau lgsg sbb ada abg/adik lelaki/bpk/husband/boyfriend yg mmg 24/7 sanggup tlg klu ada prob dgn kereta...ada org tolong buat.buat apa pening2 amik tau kn?..Haaaaaa...itu kalau diorang ada..cuba imagine mun time emergency ...dh nama emergency...mestilaa tidak dijangka..maka terpaksalaaa kita amik tauk juak kn?..

Sebelum aku bercerita panjang lebar tentang aktiviti yg telah aku buat sepanjang minggu ni hingga menyebabkan kakiku sgt 'kepak' (-->penat)..aku nk share sedikit knowledge kepada ladies out there especially yg single/half single/single not available/ not single anymore lah...hehe..adakah anda wanita biasa?memandu kereta biasa atau memiliki kereta biasa?well...since aku wanita biasa, aku nk share la tentang istilah-istilah penting tentang kereta sbb kita ni slalu dikaitan dgn makhluk Tuhan yg paling seksi..oopsss..makhluk Tuhan yg paling blur
tentang kereta...

Ada beberapa bahagian kt enjin keta yg mesti korang at least tahu...diulangi....AT LEAST atau SEKURANG-KURANGNYA tahu...

Yang pertama...TAYAR...
Sebelum pegi mana2...maka elok dan lebih afdhal laaa kalau korang check dulu rupadiri tayar korang...cukup x angin nye?..klu mcm xreti mcm mana nk tgk angin
tayar ok ke x..elok korang beli je tyre gauge (sejenis equipment yg handy utk cek pressure tyre)..xmahal..bli skali je pn seumo idup...."aieee..cmne aku nk cek mun
aku xtauk bp sepatutnya pressure tayar keta aku?"(how do i check if i dunno my tyre pressure
?)...dun wori bebeh..be hepi..bukak pintu keta bhgn driver,


slalunya kt kereta baru ada dilekat specification utk tayar keta dpn n blakang..tgk cth gmbr y aku bg...so korang tgk je laa kt situ..xpandai baca?..haa..kt situ
ada bgtau tayar dpn(front) = 31/32 dsbgnya (jgn tgk y ratus2 tu..nanti pening)..tayar blakang(rear)--->tgk no puloh2 kt situ..
Lps cek pressure tayar ok ke x..bolela drive elok2..ms drive pn kena rs jugak...klu time bwk laju..itu stering kasi gegar punya...or time korner baring...korang rs
mcm nk baring trus bgoleng2...baik korg g bengkel wat alignment tayar(utk elak tayar haus seblah lua o dlm)...klu xpun..balancing tayar(bg balance dua2 tayar supaya
satu xkorner kiri..n satu korner xnk korner)
Istilah yg kedua...BATERI KERETA


Haaaa...time bli kereta tu...tanya2la kt abg kedai servis tu bateri keta korang jenis yg mana..jenis plu isi air ke x?...klu y plu isi air ni...korg kena make sure
air bateri kereta kena top up salu...klu korg takut nk buat..at least korg tau ttg y ni n mtk tlg abg hensem@pakcik hensem tlg top up air bateri..tp walau mcm mana skalipun..
bateri keta mmg plu dituka jugak dlm tempoh 2-3 thn..so beringat2laaa bila time keta ssh nk stat o mcm semput je nk stat...maksudnya...ajal bateri tu sudah makin tiba..
baik korang bli bateri cepat2 utk spare simpan blkng keta..nnti klu xbole start engin..at least korang xla menyusahkn sgt abg hensem@pakcik hensem tepi jln tu...nmpklaa
kita ni ada ilmu ckit n makin ayu gitu...
Seterusnya...AIR WIPER
Ini yg paling senang n korang bole buat sendiri kt umah tanpa takut2...bukak hud keta tempat engin tu...carik benda cm lm gambr ni...

korang bole bukak n jengok paras air..
klu jauh sgt ke dlm...bolela korg tambah2 guna air paip tu..tp agak2la klu nk tmbh...jgnla smpi melimpah..tu utk air wiper kereta...nnti korg nk pancut air kt cermin keta,air xkuar2.
Yang keDUA LAST aku nk bgtau adalah MINYAK HITAM..
Cmne nk cek minyak hitam kete?klu stakat nk cek,mmg kite wanita ayu ni bole cek punya..xda mslh..tp klu nk tuka..baik pegi kedai..hehe..so cmne nk cek?..korang tgk kt area engin keta
korang...crk benda yg mcm kt bwh ni..xkiralah kaler ape pun...
aku punye kaler kuning...tarik keluar benda tu n hati2 tau..jgn buat time enjin msh panas...tgk kt benda tu..ada line y tunjok takat mana minyak hitam korg msh ada...klu kurang dr tanda tu...baik pegi servis keta cepat2...
Yang last skali istilah y aku nk share adalah AIR RADIATOR KERETA..
Fungsi benda ni utk sejukkn enjin keta korang...jd..klu time bosan2 ptg hari tu...jenguk2la air radiator kereta tu..carikla benda y mcm kt gmbr bwh ni:



...bukak time enjin keta dh sejuk okehh.. mun sik ada scratch muka ntam asap panas..
pastu make sure dlm tu korg bole nmpk air...klu cm nmpk xnmpk..sila2la...tambah guna air mineral/air drinking water botol tu...JGN GUNA AIR PAIP...bkn xbole lgsg..tp nk jg radiator tu sdiri dr karatlaa...apalaa..mcm2lh..tp klu rs2nya lama xservis...baik cepat hntr kedai...sbb radiator ni mmg ada air coolant die sdiri utk sejukkn enjin...tp sekurang2nya...kite bole top up sdiri ckit2 air radiator tu klu dh emergency sgt...

Oklh..aku rs dh byk aku potpet dlm post ni..anyway..aku harap post ni bole bg ckit knowledge utk korang apabila keadaan terdesak..mmg xsume kite bole buat...tp sekurang2nya..kite tau benda dlm kereta kta y plu dijaga..jgn tau guna saja..kita mungkin wanita biasa..tp mestila prepare umbrella before the rain...
so..esok aku update event aku minggu ni okeh...babai....selamat berkereta bg yg dh ada kereta..n selamat berkereta baru bg y br beli kereta..ehemmm..sapaka itu?




A Big Event




Ouchhh...my leg is extremely hurt....today is a very tiring day..and tomorrow will be more tiring....what was the cause?hmmm..i think i better update my recent event after tomorrow...well, wait and see...

ouchhh..my leg.....sumone...a massage please....

Apa itu BENAK?

Dulu-dulu..masa kecik selalu main kt tebing sungai blakang rumah....dulu-dulu..selalu tengok kapal tongkang lalu....dulu-dulu aku selalu tengok datuk pegi seberang sungai lawan BENAK sbb nk selamatkan sapi-sapi (lembu) peliharaannya yg tgh minum kt tebing sungai...sekarang ni aku dh besar...lama xtengok BENAK...sekarang ni benak dah jd pesta pulak...semua org nk tau ape ke bendenye benak tuuu?...sekarang ni PESTA BENAK is just around d corner...jadi aku..sebagai anak jati kampung halaman ku..yg lahir dgn benak adalah pemandangan biasa...berasa terpanggil utk bercerita apa itu benak...?


BENAK = Gelombang air pasang laut vs Arah Arus sungai


Dapat imagine tak?...Haaa...itulah BENAK...bentuk macam ombak laut yg tinggi...cuma yg ni ombaknya kt sungai...kalau kt hometown aku...diorang siap buat Lumba Benak..ala2 surfing gitu...mcm kt negeri omputih tuu..tp xdela guna papan ape ntah namanya...derang lumba berperahu....ketinggian benak ni bole mencapai hingga 6 meter lebih klu xsilap (aku xpnh plak ukur, dgr org2 tua ngomong2).

So...apa yg special sgt benak ni?...okay...melainkan korang pegi ke Sungai Ganges kt India tu...or Sungai Qiantang kt China sana...korang xkn jumpa BENAK ni kt tpt lain di rantau ASIA...so..itulaaa special sgt FENOMENA BENAK ni...hanya ada kt certain tempat sahaja..and kt Malaysia ni hanya satu tempat sahaja iaitu kt kampung aku tulaaa..jadi kalau korang xpnh lg tgk FENOMENA BENAK ni idup2...mari lh dtg ramai ke PESTA BENAK di bahagian kedua di Sarawak iaitu Bandar Sri Aman a.k.a Simanggang (nama lama yg org local pakai)...
Jumpa anda di Batang Lupar...












Me and My Cupcakes

Wahhhhh...It's monday...again...but it's ok...i'd already got a great weekend.....actually it was an unplanned activity...i went to India Street to find some ribbons and fancy decorations...but then i end up at sniffing some ingredients for making cupcakes at the bakery shop.......wanna see how was the outcome?

(my cupcakes)
Hahahaha...aren't they're colorful?....they're look like some elementary students decorating them...but trust me...it's an adult who decorate them..(it's me!)..and also my 2 sista.....i guess...there is always a child inside everyone...hahaha...

So talking bout my cupcake..we made vanilla and chocolate cupcakes...and for the frosting...we used sugarpaste and icing.....aaawwwww....aren't those cupcakes cute?i just love decorating them!!..here's another picture for you to sniff..sniff....but watch out your sugar level!

(Errr...is the picture upside down or what?)

---------------------------------------------------------------------------

It's Payday!!!


Bagaikan hujan yang membasahi tanah tandus di bawah pancaran matahari terik....akhirnya hari yg paling menggembirakan dalam pada setiap bulan pun kunjung tiba....YESS!!!!..



Hari GAJI untuk penjawat awam......
Walaupun gaji xlh besar...tp bolela untuk makan...dolok2 time gk 100% single bolela bjoli ckit bla time gaji...beli brg2 utk kepuasan diri...tp kinek tk...hmmmm...i'd to think twice...or more than twice....anda yg tidak lagi single pn tahu whats the reason for the lack in bjoli dan bjimba (-->istilah kwnku tk)...
Haaaa..berbalik dgn topik duit oh duit aku marek....mlm tek aku telah plh short n quick survey utk simpan duit tanpa plu labur wang dgn org yg tidak dikenali....nak tau cne aku plh survey?
Bank?..no no..aku plh survey kt The Spring....but dun get me wrong...aku bkn pegi utk soping...aku singgah ke Habib Jewels....
So apa kaitan Habib Jewels dgn menyimpan duit?...Tklah aku nk share ckit ilmu hasil aku surfing2......Aku survey tgk ketul emas....ini mmg btul2 emas baik punya!EMAS 999....




Kalau nk tau...harga emas ketika dn saat aku menaip ini adlh RM141 se gram....HAHHH!!...cayak x?...coba tak org timbang ckit emas y ada di bdn ya...rs2nya bp ribu bole dpt mun dijual?....MAKCIK KAYO TUUUUU!!
Berbalik dgn tujuan aku buat survey mlm tek...aku pegi tgk bp harga emas seketul utk simpanan....akak y keje kt Habib ya mdh...kebanyakan y dtg beli EMAS 999 ya rata2nya Chinese....akula org Malay 1st pegi nangga n nyk rega EMAS tongkol ya...HAaaaa..maksudnya...mmg simpan emas 999 tk mmg bgs utk jd aset...kita beli emas mmg plu keluarkn modal..tp...yg untungnya...kita beli, mmg EMAS ya MILIK KITA...xda riso2 bh...n bila dh ada simpan aset ya...mesti rajin update dirik dgn harga EMAS semasa....mun harga Emas nait....kita bole jual blt dgn harga y lbh tinggi....mun harga trn...simpan jklaaaa emas ya...(boh lpk byr zakat ok)...paling2 pn harga emas xnait...kita msh bole pulang modal.....sbb harga emas mmg sentiasa nait...Untuk rekod...thn tk jk rs2nya...harga EMAS dh nait 2x (correct me if i'm wrong)
So...apa tgu gk?...Mun ada cash kinek tk...dr simpan2 cmya...bgs beli seketul emas.y 10g ya...mun dpt bli bketul2 lgk bgs...juh..juh...bli EMAS!!!!





Duit oh Duit

Adakah anda makan gaji?Gaji memang cukup2 untuk makan?Simpan bulan2 tp keluar pn bulan2?
anda tidak keseorangan....aku pn begitu juga..kerana aku wanita biasa...bukan org kaya..bukan kerja gila2.....arghhhh...tensen kan?...bila gaji mala xcukup...smpi aku pn heran knak xpande cukup..
Tetapi..bila dikenang kembali...
DUIT mana pernah cukup?...the more we have..the more we spent..bna x apa yg aku padah?sgt JARANG2 nemu org yg menyimpan lebih byk dr belanja bila dpt WANG BESAR...tp KADANG2 mun jumpa org kedekut glak ssh juak...satu sen pn kita xkn nmpk...gaji bsar..keja bgs..tp kedekut nk mamp**.....ish..ishh..ishh..(sambil geleng kepala)
Aku byk bukak website2 yg menawarkan kerja sampingan dari rmh...tp..aku sekadar bukak je lh..sbb mls nk join..tp..semenjak dua tiga menjak ini...keinginan utk menjana pendapatan sampingan sgt2laaa tinggi......sbnanya aku bole mtk keje part time utk mengajar...tp..aku xnk terlalu penat siang n mlm mengajar org...sbb itulah aku tgh menginci keja dari rmh y boleh aku buat dgn hati tenang..ada byk y aku jumpa ni....MLM bisnes...off course...kenala ada modal ckit...


part modal inilah y membingongkn aku....asyik2 modal sangkut...tp xpa...aku akan cuba jugak carik idea mcm mana mjana kewangan dengan halal.....korang tek?...mok join aku crk duit lebey?....tapi sebelum ya..aku nk ajak ktk org bayar zakat pendapatan dolok...ne tauk ada y xbersih..cuci2 lok pendapatan ya....aku pn nk byr zakat juak...JOM!!!







It's a truce...



A TRUCE?


yes...its a truce....
i finally reconcillate with HIM..
When we met
there's no word..
but it was the eyes that told us what inside our heart...
we gave up with each others..
and suddenly LAUGH...
i guess..
that is how we really know det person is THE ONE..
we don't care much wat had happened b4.
we learn 2 forgive and accept each others fault..
as long as both rili regret wat had happened..
(though maybe in future you know it may happen again)
L.O.V.E is so hard 2 xplain
When i was younger, the kind of relationship that i'm having now is impossible..
WHY?
Because i don't have patient and trust with people...
But as i grew older, i found out that i do have patient and trust (a lil bit i guess)...
That is when i found THE ONE...
Now i know..that is FATE...i can run...but i never can hide..
-s.i.g.h-
"LOVE comes with PAIN
it can make you happy
it can make you sad"


I learnt a lesson...

HOW ABOUT YOU?

Bored

Selamat pagi dan salam hari selasa....hari ini aku lewat bgn...6.50am..and out from the house at 7.20am.....it's a rainy day...the traffic goes slow...an i ended up arrived at the office almost 8am...not entirely late but almost late...

Today is a gloomy day for me...n i found out evriting is su** today..on tuesday morning aku xda kelas tp org lain suma ada kelas...xda org ngn brekpes pg2 tk...lps ya i found out there's no water supply in the office toilet....arghhhh...tambah gk hari tk aku masih berkonfrontasi dgn seseorg....ng what a day laaaaa.....

Aku pn xtauk apa ku nk taip dlm tk...evriting kacau bilau...so i just stop here...today is so bored n even this entry is bored since i'm so bored.....

I will be looking down from heaven....



Did you guys heard bout a coal mine explosion in West Virginia recently?...Actually.. i dont rili care bout yahoo headlines...but something triggers me to keep reading the story of the headline....there....i found it...a note from Josh Napper, 25yrs old coal miner who was killed in the mine blast...here is what he said in the note:

Dear Mommy and Jenna,
If anything happens to me, I will be looking down from heaven. If you take care of my baby girl, watch over (her), tell her all the good things about her daddy. She was so cute and funny. She was my little peanut. And Jennifer, I know things have never been the greatest sometimes, but I just want you to know I love you and I care about you.
Itu adalah nota terakhir yang ditinggalkan oleh Josh sebelum kembali ke tempat lombong arang batu tempatnya bekerja...as if nya tauk...sumting bad akan happen...isk2...kalaulaaa aku di tempat Mommy/Jenna....pasti aku akan sgt2 bersedih2 yg amat sgt baca nota tu...sbb i had my own experience with my besfren...who share the same interest in SlamDunk comics...

Nama arwah kawanku..Ahmad Khairul Nejam..masa form 2..aku salu tuka2 komik dgn dia..then masuk form 3..die pindah blk smjg...aku n ijam salu utus surat(dolok xda internet)...then one day...kwnku telefon..telling me he had died because of dengue...DENGUE..arghh..aku rs cm xcyk jk...patutlaa aku lmk xdgr brita nya..

Few months after he died...aku receive sepucuk surat..(aku ingat gk time ya nk masok kelas sains form 3 cikgu rozita)...aku kenal tulisan kt sampul ya...tp sgt2 mustahil2..rupa2nya..kakak allahyarham ijam yg kirimkn dgn pesan..maafkn allahyarham klu allahyarham xbls surat2 aku selama ni..kakak die bgtau..die mmg nk bls..cuma dia jatuh sakit n xbole nk pos...kakak die jumpa surat2 y die nk kirim kt aku dlm bilik allahyarham...n kakak die pn tlg kirimkan.....
Ya Allah...time ya air mata ku ng xdpt thn2 gk...tears that i cant stop...dlm line terakhir suratnya..allahyarham Ijam tulis dgn pen merah...saying he was sorry if he had done anything that may hurt me........sedihnya aku time tu.....................................................................

Al Fatihah untuk Allahyarham Ahmad Khairul Nejam...May you rest in peace...Amiinnn...

Diet oh diet..

Hari ini aku pegi poco-poco setelah lebih sethn stop join the club...Reason?...well..my dear darling was busy nk main bola n xda org nk temankan aku pegi Pustaka...so..aku pn menggagahkn dn menebalkn make up di muka utk dtg setelah lmk xmuncol..huhuh..lagipun...aku sekarang ada MISSION POSSIBLE (hope so)....nk tau apa misi aku?...well..u guys oredi can guess from my title above...it is:
well..my weight right now?...hmmm..tadik aku br beli scale...(rm25-->padah juak)then i found out my recent weight is 55kgs....for a cute lady like me having a 150cm height...aku still rs gemok....huhuh...i want to reduce it till 50kgs before september?...CAN i DO it?...cheers for me okay dude!!...

Who am i?


Aku wanita biasa..a very ordinary person whose doing the most traditional women job in the world...rasa2nya apa kerjaya tradisional y salu dikait mengait dengan pompuan oo?..cikgu?...well...ur almost rite but not accurate...actually...aku adalah cik LECTURER...huh?..xcayak ktk tek?...owite...xpa.. (sak ati ku nenga org kaka cmtk eh)..well..i juz finish my lecture and i felt happy everytime jumpa my students....all with perangai yang bermacam2 ada...yang bisa mendatangkan pusing kepala...

---------------------------------------------------------------------------------------
student: "Cikk..xbole marah2..lak cepat tua"
aku : "Saya mmg dh tua..sbb ya marah2.."
(jwpn aku yg salu mengCounterStrike kan student)

student: "Cik..wajibka dtg perjumpaan hari Sabtu ni untuk pelajar final sem?"
aku : "Hmmm...cmtk jak...mun awak rasa tk bukan sem akhir awak...xpyhla dtg..sem dpn jk awak dtg..mun x pn..sem cgek gk..xda masalah"
(jwpnku yg menerobos jantung studentku yg terChenta)
----------------------------------------------------------------------------------------
Sebenarnya, it was not my intention utk mengenakan student2 ni...tp..student2 zmn skrg..kita sound direct mmg xjln keja..kena pusing2 n bg milo kaw2 ckit br faham...well..i let ur opinion decides whether wat i said is true...if i'm wrong...then..u must be right then...i leave u guys with dis picture to trigger some thoughts...

I welcome myself..

Salam...my first entry to the blogger world......i feels pelikla pulak..menaip untuk diri sendiri...but since it had been my interest to start blogging...i finally manage to have time creating this blog...so...i finally and proudly announce a welcome hugs to myself to the blogger world!!...

erkkk...?!perluka aku polah Welcome Dance?