Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Aku, Kamu dan Kereta...

Lokasi:Tempat servis kereta/bengkel kereta --->routine car service
--------------------------------------------------------------------------------
customer service lelaki: "Keta ktk udah diservis,minyak hitam dh tuka,air bateri dh ditambah..suma dh kmk cek lh"
(your car already been serviced,engine oil,battery water....and everything)
customer pompuan: "ooooo...ok..bp tek? (sak jk dlm ati xtauk napa yg dh dituka)
(oo0..ok..how much?(what is he talking about?))


Mesti korang pernah terfound situasi cmtk if u are a mere woman and juz got urself a car...n mungkin ada yg rs diriknya xlh seterok mcm situasi diatas..and mungkin ada y xnk amik tau lgsg sbb ada abg/adik lelaki/bpk/husband/boyfriend yg mmg 24/7 sanggup tlg klu ada prob dgn kereta...ada org tolong buat.buat apa pening2 amik tau kn?..Haaaaaa...itu kalau diorang ada..cuba imagine mun time emergency ...dh nama emergency...mestilaa tidak dijangka..maka terpaksalaaa kita amik tauk juak kn?..

Sebelum aku bercerita panjang lebar tentang aktiviti yg telah aku buat sepanjang minggu ni hingga menyebabkan kakiku sgt 'kepak' (-->penat)..aku nk share sedikit knowledge kepada ladies out there especially yg single/half single/single not available/ not single anymore lah...hehe..adakah anda wanita biasa?memandu kereta biasa atau memiliki kereta biasa?well...since aku wanita biasa, aku nk share la tentang istilah-istilah penting tentang kereta sbb kita ni slalu dikaitan dgn makhluk Tuhan yg paling seksi..oopsss..makhluk Tuhan yg paling blur
tentang kereta...

Ada beberapa bahagian kt enjin keta yg mesti korang at least tahu...diulangi....AT LEAST atau SEKURANG-KURANGNYA tahu...

Yang pertama...TAYAR...
Sebelum pegi mana2...maka elok dan lebih afdhal laaa kalau korang check dulu rupadiri tayar korang...cukup x angin nye?..klu mcm xreti mcm mana nk tgk angin
tayar ok ke x..elok korang beli je tyre gauge (sejenis equipment yg handy utk cek pressure tyre)..xmahal..bli skali je pn seumo idup...."aieee..cmne aku nk cek mun
aku xtauk bp sepatutnya pressure tayar keta aku?"(how do i check if i dunno my tyre pressure
?)...dun wori bebeh..be hepi..bukak pintu keta bhgn driver,


slalunya kt kereta baru ada dilekat specification utk tayar keta dpn n blakang..tgk cth gmbr y aku bg...so korang tgk je laa kt situ..xpandai baca?..haa..kt situ
ada bgtau tayar dpn(front) = 31/32 dsbgnya (jgn tgk y ratus2 tu..nanti pening)..tayar blakang(rear)--->tgk no puloh2 kt situ..
Lps cek pressure tayar ok ke x..bolela drive elok2..ms drive pn kena rs jugak...klu time bwk laju..itu stering kasi gegar punya...or time korner baring...korang rs
mcm nk baring trus bgoleng2...baik korg g bengkel wat alignment tayar(utk elak tayar haus seblah lua o dlm)...klu xpun..balancing tayar(bg balance dua2 tayar supaya
satu xkorner kiri..n satu korner xnk korner)
Istilah yg kedua...BATERI KERETA


Haaaa...time bli kereta tu...tanya2la kt abg kedai servis tu bateri keta korang jenis yg mana..jenis plu isi air ke x?...klu y plu isi air ni...korg kena make sure
air bateri kereta kena top up salu...klu korg takut nk buat..at least korg tau ttg y ni n mtk tlg abg hensem@pakcik hensem tlg top up air bateri..tp walau mcm mana skalipun..
bateri keta mmg plu dituka jugak dlm tempoh 2-3 thn..so beringat2laaa bila time keta ssh nk stat o mcm semput je nk stat...maksudnya...ajal bateri tu sudah makin tiba..
baik korang bli bateri cepat2 utk spare simpan blkng keta..nnti klu xbole start engin..at least korang xla menyusahkn sgt abg hensem@pakcik hensem tepi jln tu...nmpklaa
kita ni ada ilmu ckit n makin ayu gitu...
Seterusnya...AIR WIPER
Ini yg paling senang n korang bole buat sendiri kt umah tanpa takut2...bukak hud keta tempat engin tu...carik benda cm lm gambr ni...

korang bole bukak n jengok paras air..
klu jauh sgt ke dlm...bolela korg tambah2 guna air paip tu..tp agak2la klu nk tmbh...jgnla smpi melimpah..tu utk air wiper kereta...nnti korg nk pancut air kt cermin keta,air xkuar2.
Yang keDUA LAST aku nk bgtau adalah MINYAK HITAM..
Cmne nk cek minyak hitam kete?klu stakat nk cek,mmg kite wanita ayu ni bole cek punya..xda mslh..tp klu nk tuka..baik pegi kedai..hehe..so cmne nk cek?..korang tgk kt area engin keta
korang...crk benda yg mcm kt bwh ni..xkiralah kaler ape pun...
aku punye kaler kuning...tarik keluar benda tu n hati2 tau..jgn buat time enjin msh panas...tgk kt benda tu..ada line y tunjok takat mana minyak hitam korg msh ada...klu kurang dr tanda tu...baik pegi servis keta cepat2...
Yang last skali istilah y aku nk share adalah AIR RADIATOR KERETA..
Fungsi benda ni utk sejukkn enjin keta korang...jd..klu time bosan2 ptg hari tu...jenguk2la air radiator kereta tu..carikla benda y mcm kt gmbr bwh ni:



...bukak time enjin keta dh sejuk okehh.. mun sik ada scratch muka ntam asap panas..
pastu make sure dlm tu korg bole nmpk air...klu cm nmpk xnmpk..sila2la...tambah guna air mineral/air drinking water botol tu...JGN GUNA AIR PAIP...bkn xbole lgsg..tp nk jg radiator tu sdiri dr karatlaa...apalaa..mcm2lh..tp klu rs2nya lama xservis...baik cepat hntr kedai...sbb radiator ni mmg ada air coolant die sdiri utk sejukkn enjin...tp sekurang2nya...kite bole top up sdiri ckit2 air radiator tu klu dh emergency sgt...

Oklh..aku rs dh byk aku potpet dlm post ni..anyway..aku harap post ni bole bg ckit knowledge utk korang apabila keadaan terdesak..mmg xsume kite bole buat...tp sekurang2nya..kite tau benda dlm kereta kta y plu dijaga..jgn tau guna saja..kita mungkin wanita biasa..tp mestila prepare umbrella before the rain...
so..esok aku update event aku minggu ni okeh...babai....selamat berkereta bg yg dh ada kereta..n selamat berkereta baru bg y br beli kereta..ehemmm..sapaka itu?




5 org suka aku:

  1. Felicia F. Ramzi said...
     

    ya ku terus terasa dengan stetment terakhir. hahahaha oh mengapa..

    thanks dude for the info.. lak ku belajar ngecek2 keta ku.. mok meluluskan dirik nganti tayar keta lok.. *salu part mukak tayar lulus, part nak ngangkat tayarrrrr yaaaaaa... sama berat dengan aku! hahaha

  2. OrdinaryLady said...
     

    ehhh...dpt juak ko nk ninjak jek keta ya...haha..mun aku,ngangkat tayar ya gk bole lulus...ninjak jek ya aku sa nk slauk sa kaki...

  3. ayi said...
     

    bkn jek yang...jek ya k nyuruh keta trangkat...(just 4 correction)

  4. OrdinaryLady said...
     

    aokla2...nk k ninjak k bukak nat tayar keta ya bh...

  5. Felicia F. Ramzi said...
     

    salunya nang berpeluh manja lah mun dah ninjak benda yaaaa.. maksud ku part cney ngkah jek, apa comes first then what next.. tenaga laki juak tetap kuat k mukak nat ya.. nak dipasang lose2, ada time dreba kelak tayar bergolek ke tempat lain..kereta kemana, tayar ke sungei

Post a Comment