Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Untuk Wanita: Belajar Troubleshoot Mudah!

Isnin kembali lagi....bersempena dgn hari Isnin ni...aku nk share dgn wanita-wanita biasa dan luar biasa di luar sana tentang satu tips troubleshooting yg mudah....terutamanya wanita-wanita yg masih bujang tu....klu dh kawen pn dialu-alukan...xlah nnti kite asyik harapkan suami je buat sume bende kn?..kita wanita mesti berjalan maju ke hadapan!
Pernah  tak korang menghadapi masalah nk cek soket elektrik?..mane satu dipanggil soket elektrik?...yg kt bwh ni adalah soket elektrik biasa kita pakai kt rmh...

Ni la soket elektrik

Kadang2...bila kita nk guna perkakasan elektrik...tiba2 perkakasan tu xnk hidup...So...salah satu puncanya..mungkin disebabkan soket elektrik korang yg xberfungsi...jadi macam mana cek soket korang tu ok ke x?....
Niilah test pen

Alat pertama yg korang mesti miliki utk troubleshoot brg2 elektrik adalah TEST PEN. Apa test pen tu?..haa..rujuk gambar yg aku attached...harga test pen ni xlh mahal sgt...aku punye jenama Philip..harga RM9 lebih je...kalau korang nk beli utk keperluan di rumah.....pastikan korang tgk label pada badan test pen tu ada tertulis julat voltan yg boleh ditampung oleh test pen tu...cadangan aku....beli yg ade tulis 100-500V AC...maksdnya..test pen tu bole tampung voltan minimum 100V dan maksimum 500V...selalunya voltan di rumah kita hanyalah satu fasa iaitu lbh kurang 230V.....so...julat selamat..belilaa test pen dlm julat yg aku rekemen kn tuu...

Sebelum korang guna test pen ni utk troubleshoot soket...Korang kene tau macam mana nk pegang test pen ni...cara nk pegang die...rujuk gmbr...make sure bila pegang test pen..jari telunjuk korang mesti mesti berada pada kepala test pen tu...kenapa?..sebab thru jari korang ni laa arus akan mengalir dari soket melalui test pen terus ke badan korang and terus ke bumi.maksudnya..korang akan jadi wayar hidup!...JANGAN RISAU...sebab arus yang lalu ni telah direndahkan oleh perintang dalaman test pen tu...klu korang tgk btol2 kt test pen tu..ada satu perintang kcik...Sbb tu ms korang beli test pen tu..mesti pilih yg btol2...jgnlaa nk yg murah...ciri2 keselamatan korg xamik kisah....kang sapa yg teraniaya..korang jugak....huhuh..

Cara pegang yg disarankan

Oklah....konsep test pen ni..bila socket elektrik tu berkeadaan baik...lampu indikator pada body test pen ni akan menyala...Ingat tu...lampu indikator menyala...Macam mana nk uji?..sekarang ni...pastikan suis socket outlet tu dlm keadaan OFF terlebih dahulu...kemudian baru cucuk hujung test pen ke bahagian lubang bawah KANAN anda....(pastikan penutup plastik dalam soket tu dh bukak..klu blum...cucuk lubang socket yg single kt atas tu utk bukak penutup plastik)....bila hujung tets pen tu dh masuk btul2...barulah korang ON kn suis socket outlet tu...time ni..klu socket tu dlm keadaan elok..lampu indikator akan menyala....dan sebaliknya......
Lampu indikator menyala = soket ok!

Kenapa mesti lubang KANAN?...macam mana korg klu tersalah lubang?...jgn risau...selagi test pen korg tu baik punye...korg akan selamat...lubang kanan tu adalah sebenarnya tempat wayar hidup disambungkan...kecualilh soket rumah korg diselenggara oleh org yg blaja separuh-separuh....mungkin wayar hidup tu die smbg kt sebelah kiri....jgn risau..konsep die ttp sm utk test soket elektrik tu...menyala @ tidak menyala...

So...selamat mencuba wanita-wanita sekalian...serlahkan kehebatanmu dgn test pen itew...heehehehehe...Nak tau lg tips lain...sila bgtau kt komen yekk..nnti aku share lg tips troubleshooting yg mudah utk wanita-wanita kt luar sana...pedulilaa kaum Adam nk ckp apa.. (,")


Credits:
Sumber gambar adalah dari www.louyeh.com Terima kasih kerana gambar yg terang dan jelas.

1 org suka aku:

  1. Hilda riki said...
     

    nak mintk tolng sikit blh x pasal test pen labelnya ada blm bhsa english x?.?

Post a Comment