Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Regatta JONG..

 Salaaaammmm SABTU......fuhhhh....mata aku sungguhlaaaa mengantok...semalam pegi dinner budak semester aher kt Rajah Court....pastuh trus balik umah mentua kt Bau...aku mmg ngantok glerrrr......skrg pn xabis lg ngantok......Hari ni aku juz blk dr Bau....yang tak tau kt mana Bau di Sarawak ni....bukak balik buku Geografi lama...form 3...cari lokasi tempat melombong emas dahulu kala.......alaaaa....area Serikin tuuu....
Sebut pasal lombong emas....aku semoat singgah ke tasik BIRU bekas tpt melombong emas dulu2.....skrg ni dh jd tasik mati yg kalernya BIRU...sbb byk sgy chemical yg org2 dulu guna utk crk EMAS....bila emas dh abis...tinggallla kawah yg BESARRR...so diorang trus isi air jadilaaa tasik..
Ohhh...lupa plak nk bgtau tujuan aku ke Tasik Biru.....saja2 nk jalan tgk REGATTA JONG....apa JONG?...welll...JONG ni replika perahu kecil yg boleh dikemudikan atas air....diorang berlumba JONG nii laaa....mcm org lumba perahu...bezanya xde org atas perahu...juz kapal2 kcik jln sdirik atas air....
Jom tgk2 apa yg aku smpt snap utk tatapan korang....
Banner Regatta Jong...

Inilaaa rupa Tasik Biru...(xnmpk sgt birunya time nih)


Ohh..itu aku dgn JONG terchantekk...

Jong yang bernama SERI SANTUBONG..cantik kan?

Selain bertanding Jong...ade pertandingan menyumpit...fuhh..fuhh..


Oklaah...tu je yg aku dpt share dgn korang...my hubby dh tercegat dpn pintu menunggu aku berkemas....aku nk temankan die main bola mlm nih...huhuh....daaaaaaaaaaaa....

Baek Punya Iklan...

 Wahahahahahahahaa.......aku memang gelak besar bla tgk iklan ni.....paling aku xtahan bile tgk muka model tu.....lucu banget sihhh.....matilaaaa klu btol2 ada ubat mcm ni...tp..btul ke xde?...klu btol wujud....mesti sume jantan nk jadi GANTENG!.....

Ni ade satu lg iklan yg aku dpt...
Hahahahaha...best nye mak lelaki ni...siap pasang iklan cari jodoh utk anak diee....hehehe...kene fasih Bahasa Inggeris tuuuuuuuuuu...iyelaa..anak die doktor...xkn nk org sebarangan....hehehe...

Next.....
Ini yang paling aku xtahan nk gelakkk....MANUSIA 1/2 JIN?....pastu siap ada footnote bagitau "Beliau Pernah Meninggal"....gila punya iklan...hahahaha....aku xtaulaa klu ade gak org yg bole terpedaya tgk iklan2 cmni....ntah btul ke tdk kesahihannya....
Anyway...hati2 bila membaca iklan n jgn mudah terpedaya....daaaaaaa....

Evolusi Tudung Wanita di Malaysia


Huhhhhhh!..ingat benda hidup je yg berevolusi kn?...tapi skrg ni....tudung pn bole berevolusi...pernah ke wanita-wanita kt lua tu tpkir dr mana dtgnya fesyen2 tudung yg berbagai skrg ni?...Pagi ni tadi...masa aku nk trn keje...penin pkir nk guna tudung mana...last2 amik tudung yg paling tradisional...segiempat n lipat jd segitiga tuuu...heheh...yg penting tutup urat&aurat...aku mmg xde byk pn koleksi tudung2 yg up 2 date...klu ade pn..plg byk sepasang je...cukup sekadar nk try...hehe...
Sbnanya..hr ni aku nk ajak korg imbas kembali rupa fesyen tudung dr zaman aku blaja dulu...sampailaaa skrg nih...ceng..ceng..ceng...jom kita lihat...


Ini tudung yang paaaaaliiiinngggg koman...hehe...aku rs sume org yg bertudung ada koleksi tudung ni kn?...xcept for the heavy stone..tudung jenis je dh berevolusi berkali2...dari yg plan xde corak...kemudia bercorak..kemudia berbatu ckit..kemudian berbatu bsar ckit..pastu berbunga2 utk ganti batu..pastu berbatu balik..siap ade gelaran Tudung Datuk K!..reason?..diorang kate...corak2 yg heavy tu mcm misai datu K...haaaa?..ade ke patut?...marah pulak datuk CT nnti tau...heheh..sbb tu die buat tudung sdiri....sape xknl Tudung Siti?...
Lepas berpuloh2 tahun guna tudung jenis yg 1st tuh.....tudung berawning pn muncol...dn inilah EVOLUSI TUDUNG yang paling HEBAT di alaf 21 ni....kemunculan tudung jenis awning ni bagaikan hujan yg menabasahi tanah kering...kemunculan tudung ni (pada pendapat aku)...dipengaruhi oleh pemakaian dr negara seberang....tp kita design dgn cara kita sdiri....awning tu...dr yg tebal & sarat....kt Malaysia buat awning yg ringan n plain....pastuh br ade design2 n bunga2 yg menarik....disebabkn wujudnya tudung awning ni...ramai perempuan yg xberminat nk bertudung...mula beralih kepada pemakaian bertudung...sbb xpyh nk tiup2 lg..xpyh nk adjust supaya tudung biasas tu cun kt muka...muka xnmpk bulatlaaa.apaaalaaa...dn byk reason lain...







Kemudian...muncol pulak tudong SHAWL....plain SHAWL...then SHAWL yg ade corak2.....time shawl ni muncol...aku rs ramai yg agak reluctant nk pakai sbb muka cm nmpk kembanglaaa...terlalu bulatlaaaa....(termasokla aku berperasaan cmtuh....)...tp in d end...lps tgk adik2 aku cm OK je pakai...aku pn try jugak...huh....my BOO (laki aku skrg) ckp die suke tgk aku pakai shawl...so aku pn perasan cm cntik gilerrrr guna shawl...smpilaaa sekarang...hehehe...
Lepas muncol shawl yg biasa2 tu...muncol pulak tudung ala2 shawl dgn INNNER die skali...n yg ni aku mmg sukeeee sgt pakai...selesa n bole maintain vogue...heheh..terima kasih kepada pemakai2  tudung kt dunia ni sbb bg idea dgn pereka2 tudong kt Malaysia ni...

Then muncol pulak GYPSY SHAWL...haiyaaaaa......macam2 adaaaa.....yg ni ssh kit nk pakai utk ke ofis..(sbb xpasal2 nnti sangkut kt mesin)...so aku pakai bile xde keje kt lab...hari utk merasa diri ayuu skali...heheh...

And lasssssstt skali...setakat aku update hari ini...SHAWL RAMBU RAMBA pon muncol....yg ni aku xde collection lagi...sbb tgh mode mls nk soping....tp staf ofis aku pakai tudong ni kt opis hr ni...cantikk...nntilaa aku beli sepasang utk g jln2....heheh...

Well...setakat ni dulu kesah evolusi tudung2 kt Malaysia ni...aku menunggu dan memerhati lagi evolusi seterusnya....mungkin pasni...fesyen org pakai BURQA pulak....makkkk!!...aku xleh imagin klu 80% perempuan kt Malaysia ni bertudung cm gmbr bawah ni..tapi...segalanya adalah MUNGKIN!!!...since fesyen kt Malaysia byk dipengaruhi fesyen2 luar negara...
Maaakkk!!!

credits:
 all the pictures used in this post were taken from some blogshop. The purpose is not for promoting any blogs but to share some knowledge..on Tudung in Malaysia.

Resepi Pau Ayam Pengantin Baru...(ehh..baru ke?)

Isnin datang lagi....huaaaaaa...ngantuknye bgn pagi.....aku bgn awal ckit pg ni sbb nk kukus pau ayam yg aku buat semalam....AKU BUAT PAU?....wahahahha...xcaye?...pecayelaaa.....well..dh nama isteri org ni..mesti rajin try test cuba apa2 yg boleh kudrat ni buat....sedap ke?....huhu...nk kata sedap...xtau laa....tp edible la utk bg org lain rs....bole celen pau yg kt ade jual kt petronas kt kuching ni...hehehe....

Meh cni aku nk share resepi pau aku...walaupun korg xmintak...tapi aku nk jugak kasik...resepi ni cukup utk buat 10biji pau (kalau doh kcil2) OR 5 biji pau (kalau doh bsar2 ckit)...

Bahan-bahan doh pau:

600gm tepung pau (make sure btul2 tepung pau sbb tekstur die lbh halus)
11gm yis (rendam dgn air suam hingga naik)
140gm gula
6 gm shortening
10gm baking powder
Air sejuk

Inti pau:

Ayam yg dh dipotong kecik2
Sos tiram
Kicap pekat/cair
Minyak bijan
Bwg putih dipotong dadu halus
Gula sedikit
tepung jagung
Button mushroom potong kcik2

Cara buat inti:

1. Tumis bwg putih dgn minyak bijan.
2.masukkan ayam dan tumis hingga separuh masak.
3.Masukkan sos tiram,kicap pekat,kicap cair dan gula secukup rasa.
4.Masukkan tepung kagung untuk pekatkn inti (buat smpi inti melekit)
5.Dh siap masukkn...sejukkan dulu sblm masukkn dlm doh pau.

Cara buat pau:
1. Masukkan bahan pau kecuali shortening.Gaul rata dan tambahkn air sejuk ckit demi ckit.
2.Uli hingga doh lembut baru masukkan shortening. Uli lagi hingga doh lembut & kenyal.
3.Lepas uli, biar doh dlm bekas dan tutup dengan kain lembap hingga doh naik kembang.
4.Bila dh naik...baru uli dn tumbuk2 ckit utk buang udara yg ada dlm doh...
5.Buat doh kecil2 dn bulat2 (ikut suka saiz) utk masukkan inti.
6.Kukus selama 10-15mins.
7.Bole try makan trus klu rs2 lidah tu kebal panas..hehe

Tips!!
  • Masa buat doh pau tu...make sure uli sampai doh kenyal (mcm getah yg elastik...ditarik xputus)
  • Kadang2 ada yg xtau cmne nk rendam yis supaya kembang dgn cantik...time rendam yis..make sure tambah gula lbh kurg 2 sudu kcil dn gaul terlebih dahulu hingga rata..baru masukkan  air SUAM2 KUKU...tutup bekas merendam yis tu..jgn bg terdedah...kalau yis yg ok..patutnya..3mins dh kembang cantik...
  • Buat inti dulu baru buat doh...kalau rs2 nk mkn pau esok hari...mlm ni buat inti dulu n sejukkn dlm peti ais...esok panaskn je kjap b4 masukkn dlm doh..(jimat masa)
Oklahh...aku stop kt cni...korang trylh resepi pau ayam aku ni...resepi surirumah yg masih baru...hehe...klu xcaye...try lh...maksmimum masa yg diambil utk buat pau ni 2jam..(itupun sbb aku buat inti on d spot)....

SELAMAT MENCUBA!!!!

Bumi yang mana tidak ditimpa hujan?

Hmmm...sungguh susah nk hapdet blog skg ni..tp aku gagah n gigihkn jugak utk menaip dr papan kekunci ni....b4 ni aku janji nk upload pic majlis bersanding kn?..but.....

Soooooooooo soooriiiiiiiiiii....aku xlarat nk tunggu process uploading yg agak lama....lgpun..rs segan gak cm promo diri sdiri..hehe..klu aku ada ruang dn kesempatan yg mengizinkan...aku upload satu dua gmbr ekk...skg ni aku nk story2 dulu life as a wife now....
hari ni 23hb Ogos.....esok GENAPlah sebulan aku bergelar bini org ....huhuh...

"Alaaaa.....ni mesti dlm mode huney mun.."

Mesti korg cakap cmtu kn?....well...ada benar...ada jugak x...aku xpasti mana satu yg dikatakan mode huney mun...sbb aku xbrani nk 'terbang' terlalu tinggi sgt dan 'asyik' dgn kebahagiaan yg baru aku rs...kdg2 bila terlalu tinggi menongkat langit...kita lebih terasa sakitnya bila jatuh....salahkah aku berfikiran begini?

Well....bagi aku...kita kena realistik...mana mungkin satu2 perkara itu sentiasa senang&aman....ada masanya akan diuji kesabaran dan kesenangan yg sedia ada....bukan hanya dalam perhubungan...tp dalam kehidupan org yg bernama manusia....betul x?...kadang2 manusia terlalu asyik terasa bahagia hingga terlupa nikmat itu hanya pinjaman sementara oleh yg Esa...

Huhuh...sentimental pulak hari ni....iyelah....life skrg ni mmg lain...dulu lama membujang....suma benda aku nk buat...aku buat jee...xnk mkn...nk mkn...xnk kua...nk kua......sume tpulang ngn aku...skg xleh lg dh....(mesti korang2 yg dh lama membujang takut nk kawen bla bc statement aku ni kn?)....heheh....well..i dun blame u..sbb aku dulu pon cmtuh...tp...lps aku pkir byk kali..the pros n cons....aku ahernya decided utk jump ke alam perkahwinan.....bak kata ustaz yg bagi ceramah time aku kursus kawen dulu.....

"Kita mmg dh tau...org yg berkahwin xsemestinya akan trus gembira sentiasa...kita mmg sudah tau..sbb terlalu byk kes2 rumahtangga yg dilaporkn media yg mbuatkan org lain gerun nk kawen...tetapi...apa yg ajaibnya...sebanyak2 org yg bercerai...lebih byk jugak yg memohon utk berkahwin...KENAPA?...sebab mereka mencari BAHAGIA....cuma kadang2 manusia lupa yg kebahagian itu perlu sentiasa ada USAHA untuk KEKAL BAHAGIA....kadang2 pasangan terlupa yg bahagia xkn dtg begitu sahaja tanpa usaha kedua-dua pihak...hingga pd satu saat..mula terasa bosan...mula beralih arah...dn ahernya berakhir dgn penceraian....tidak kira berapa kali proses mencari bahagia ini berlaku (kahwin)...jika tiada USAHA untuk KEKALkn kebahagiaan.....tetap xkn bahagia....kawenlah 100x pun....jika x BERUSAHA kekalkn KEBAHAGIAAN....mmg tiada apa yg akan kita dpt kecuali sesal..luka..benci...dan perpisahan...."

Fuhhhh...power x ayat2 kt atas tu...tp bg aku..mmg btullah...pantai mana y xdilambung ombak?...bumi mana yg xditimpa hujan?....sekering2 tanah gersang...adakalanya hujan jugak...btul x?...

oklh....aku stop cni dulu...saje je nk menyemak di blog sdiri utk renungan teman2ku yg masih membujang di luar sana....fikir-fikirknlah....dn renung-renungknlah........aku faham perasaan korg2 yg dh lama membujang...

i'm officially a wife!

Dengan ini....aku mengisytiharkan diri ini adalah seorang isteri...ohohoho...status dh bertukar nampaknya....ya bok i'm not single not available anymore kata urang......lamaknya aku xhapdet blog tk...sungguh sunyi dn sepi....well..al maklumlaaa...tgh ngejas life jd bini org...mmg lerrr xde masa.....
Well...utk entri pertama semenjak bergelar isteri ni...aku xnk soksek byk...aku nk share dgn rakan blogger gmbr2 majlis akad nikah aku (24 September 2010) bertempat di Kota Samarahan....eksklusif utk rakan blogger shj..enjoy....
hantaran kepada pihak lelaki

Mak Andam ku yg cun (Erica & Kunte)

Huh..rs ayu gitu..

Dup dap dup dap

ok..now i declare us husband & wife..


Okay...nnti aku share pic majlis bersanding sebelah perempuan&lelaki okeh....jgn lupak jengok blog aku....maybe agak limited time aku nk hapdet since routin dh bertuka...InsyaAllah...aku akan kembali mengaktifkan diri setelah rumahku yg kdak tongkang pecah ya berkemas...byk btol kerja2 rmh yg plu dibuat...my hubby siap nk buat rewiring rmh sewa yg kitaorg dudok skrg...huhuh..aku pn xberhenti2 mengemas brg....
P.E.N.A.T
well...itulah yg aku tgh rs sekarang....tp Alhamdulillah...semua berjalan dgn lancar wpun berbagai2 dugaan dtg & pegi..heheh..
sekarang my hubby tgh demam....aku pn smpi rs nk demam gak sbb jaga org demam..keje kt opis pn aku buat bodo jek skg ni...tunggu2 je bos panggil...tp, xpalah..mun nya nk nunggah pn..tunggahlh....aku dh xlarat k ngintu bengkel ya...biarlah aku serah tugas gk..heheh...(jahatnya aku!)..
Oklh...dets all lok 4 today..berjaya juak aku habiskan entri tk...dari pukul 3 aki try taip...now dh kt nk kol 5...n its time bersiap nk balit...bubye!!