Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Bukan Salah Aku!

Preenggg..prenggg..preeeennnnnnnnggggggggggggggg!!!!..


"Hoiii mudahan kau mati pastuk!"
(hey!..hop ur dead after this!)

Untuk Wanita: Belajar Troubleshoot Mudah!

Isnin kembali lagi....bersempena dgn hari Isnin ni...aku nk share dgn wanita-wanita biasa dan luar biasa di luar sana tentang satu tips troubleshooting yg mudah....terutamanya wanita-wanita yg masih bujang tu....klu dh kawen pn dialu-alukan...xlah nnti kite asyik harapkan suami je buat sume bende kn?..kita wanita mesti berjalan maju ke hadapan!
Pernah  tak korang menghadapi masalah nk cek soket elektrik?..mane satu dipanggil soket elektrik?...yg kt bwh ni adalah soket elektrik biasa kita pakai kt rmh...

Apa jenama pencuci baju anda?

Salammmmm Ahad...korang buat ape hr ahad ni?...mesti ade yg sebok g jenjalan...g dating....memasak y sodap2....dn mcm2 lg kn..aku?...hmm...aku hr ni...santaiiiiiiii kt umah...menghabiskan cuti b4 esok msk keje...borink nye.....rs mls plak nk msk keje...bos...sy nk smbg cuti smpi ujong thn bole?...huhh!!..nk kene pelangkung....dhla nxt week ade kursus nk kene handle...sng2 je aku nk lari yekk...heheh..carik pasal....
Oklaa...hr ni aku nk ajak korg revise pencuci pakaian yg korang gune kt rmh....korang gune jenama ape ekk?..Jenama mahal ke.?jenama murah?...cecair ke serbuk?..pastu ape pelembut pakaian yg korang gune?....

Teknologi Inverter?Nak tahu?Sila teruskan membaca.

Uhukk...uhukk..sakit pulak tekak aku hari ni..tp xpe.aku tetap gigih nk hapdetkn blog pd hari selasa nan indah ni...esok dh raye aji...hr ni aku nk share ngn korang tentang teknologi Inverter...Apa sebenanya teknologi ni?..Sume benda nk inverter..itu inverter..ini inverter...bole jimatlaa...TAPI....apa yg jimat?Mungkin ada yg dh tahu and pakar ttg inverter...tetapi mungkin ada jugak yg BERLAGAK TAHU...
Tapi b4 aku cite ttg inverter...aku nk share dialog aku sebagai customer kt sebuah kdai elektrik kt Matang yg br bukak br2 ni...Memang HANGAT la 'perbualan' aku dgn pekerja kedai yg promote peti sejuk..

Are you pregnant?!?!!


Ini adalah contoh Pregnancy test strip....Fungsi? Of course utk uji anda hamil atau pun tak..Ataupun dalam penerangan saintifiknya...nk uji kehadiran hormon HCG (HUMAN CHORIONIC GONADOTROPIN)....bila nk guna?Sapa2 yg baru kawen..bila period dh due dari biasa (utk yg regular ok..).....checklaaa guna benda ni di AWAL PAGI...aku ulangi..AWAL PAGI...sbb time tu air kencing kita pekat lg...xcampor mcm2 benda yg kita mkn n minum..

The 'Ikan Terubok Masin' Story.

Actually i couldnt find the right sentences to start this story.It is a TRUE STORY.. let me brief you guys first bout my core subject for these few semester...I gave lecture for an Instrumentation subject for electrical engineering student whose taking diploma or their certificate. I'd already taught the subject for almost 5-6 semesters but none of these sems gives me a story to remember much...

But this semester, it was different.

This semester...there was a story that i will remember.

Lirik Zapin Ros Kalas - Safar Ghafar

Rituk aku jadi sentimental dgn lagu2 rakyat...So aku nk share cgek lagu rakyat dari Serawak...Sapa urang serawak xtauk lagu tk HARUS dibuang negeri...hehe..guro jk...sapa tak org Melayu Serawak xtauk lagu tk...Coba carik n dgr...Lagu ROS KALAS dari Safar Ghafar....Aku rs..tk laa satu2nya lagu yg pakei Zapin Serawak....mun ada function..mesti salu berzapin lagu Ros Kalas tk...dr aku sekolah dolok2 gk..smpilaaa aku dh keja tk..Tp still...aku sukaaaaaa...lelah aku bcarik lirik lagu tk...tp xnemu2...duhal xda urang tauk lirik lagu tk glak...iboh padah lirik...muka Safar Ghafar tk pn aku xbejaya nk google up...huhuh...

Japanese Cuisine: Yakiniku

Yummmyyyy!!!
Well..dets the word to describe the great taste of YAKINIKU....
It's a Japanese cuisine for i'm a Japanese food lover...
How does it looks like?
Let's c d pic below

Doesn't it look yummy?with the tender fried beef....the salad...the fresh fruits....the seaweed...hmmmpphhhh!!

Kalaula dulu ada FB..

Today aku nk share outlook yg aku dpt kt opis 2-3 menjak ni....hehe...saja nk bg korang senyum..sbb aku pn senyum xsudah bla tgk pics yg aku dpt ni...Tajuk emel yg aku dapat ialah:

Kalaula DULU ada FACEBOOK....

let's c apa jadik klu dulu ada facebook...hehe..

::Dilema Bulan Ini::

Warning: Entri ini adalah dalam bahasa Sarawak.Read at your risk!

Arggghhhhh....kenak mesti kinek tk henpon ku rusak haaaaa?....tensen tk...Kenaklaaa xmok tgu thn depan time henpon nk murah....mencii..menciii....menciiiii....Sekarang aku dalam dilema...dhla suma no2 kengkawan/famili hilang...i repeat...SEMUA NOMBOR telah TIADA....henpon Nokia ku yg lmk ya dh mengalami BLACKOUT screen....nk repair mk rm200...bagus ku bli tipon br nk?....(,")/

Apa itu CHUNKING?

Huaaaaaaaaaa...(sambil menguap)...ngantok pulak...minggu ni minggu exam...so bermulalaaa hari2 yg membosankan jadi pengawas peperiksaan...aktiviti wajib setiap sem ni...busan btol 2jam lbh tercongok dudok..jalan2...round2 dlm kelas yg cramped dgn student yg amik test...huhuh...dhla xleh nk borak2...mata ni klu bole aku nk letak je anak mancis supaya xterlelap...huhuh..budak yg jawap paper pn bole tdo...mesti penat sbb br nk bukak mlm tadi kan?yeelaa..exam paper tu hari ni..so semalam br nk bukak dr A-Z benda yg lec dh ajar (bkn benda yg die dh blajaa)...perghhh...aku salute otak student2 aku yg bole menghafal nota dlm satu malam...heheh....

Isk..iskk..iskkk..patut pn student xnk blaja klu tgk eq nih

Sebut pasal menghafal....tiba2 aku teringat dengan satu course yg pernah aku amik time degree dulu...Psychology Cognitive...(ok..ok...aku tau aku budak engineering...tp aku saje je amik subjek Human Resource ni satu sem)....Apa yg menarik ttg course ni?...well..if korang adalah budak yg hanya sukakan nombor...mmg xde benda yg menarik...tp klu korg suka berpkir ttg tingkah laku manusia...korg akan suka subjek ni...

Psikologi Kognitif

Ada satu topik ttg memory manusia yg paling aku ingat...aku xtaulaa sapa nama empunya teori manusia ni...tapi mungkin ada benarnya kot...teorinya ialah:

"Otak manusia dapat mengingat maksimum TUJUH hingga SEMBILAN perkara/objek/benda/dsb dalam satu proses memasukkan data ke dalam short term memory (kalau xsilap akulaa).."

Apa maksud teori ni?..well..klu aku nk xplen dgn mendalam...mungkin ssh kot sbb aku hanya budak yg blaja satu sem je...tapi aku bg contoh mudah...Ingat tak dulu-dulu ms kita belajar hafal huruf A-Z...kita akan nyanyi : ABCDEFG (7 huruf).....HIJKLMNOP (9 huruf)....QRSTUVW (7 huruf)...XYZ (3 huruf)......betol x?...

And satu lagi...cuba cek nombor telepon/henpon kita (abaikan no service provider/area code tuu).....selalunya...nombor rumah or no henpon kita xpernh lebih dari sembilan digit....cuba cek no henpon blackberry korang tuuu ..chheeewahh.....xkira semahal mana pn model henpon...jumlah no henpon/phone rmh ttp lbh kurg sama jumlah digitnya....

Memori manusia terbahagi kepada long term memory & short term memory(working memory)

Sekarang...paham tak maksud teori yg aku share td tuuu?...well...sebenarnya..kalau dlm istilah ilmiahnya...proses pecahan hafalan ni dipanggil istilah CHUNKING....you chunk all the data...And proses chunking ni laa aku slalu share dgn budak2 dlm kelas...hop derang boleh buat hafalan smartly...dan bkn terlalu hardly....sbb aku paham sgt budak2 ni...suka menghafal last minute...jd chunking ni mmg sesuai utk derang...

Best kan Psychology Cognitive?...Mesti korang xsangka dalam subjek yg nmpk busan bg budak2 engineering ni..sbnanya ada byk cabang yg bole kite amik pengajaran...hehehe...