Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

IT WAS ROUGH!!!

Heyyaaa.....Salaammmm to all...i'm back from my not so a vacation's vacation...i wont be blurting out the details of my trip to KL...though i'm extremely delighted to type bout it...but i guess..let the trip remain my secret and d only thing i want to post in my entry today is about the airline i used.WHAT??!!AIRLINE?...yeahh i know it sounds boring....but i still want to xpress my feeling about my flight xperience..."halooo!Aku Wanita Biasa,YOU NEVER USE A FLIGHT BEFORE?"....yeah..yeahh...it wasnt my first time but still i want to share this not so tremendous experiece..please keep reading...
Basically i'm posting bout the airline due to the experiences i've been thru recently...have you experience a terrible landing xperience?..honestly speaking...i'd nvr felt scared during take off or landing...but last Friday i freak out during landing in KLIA thanks to the unknown pilot...Everyone on board (i dunno bout the steward/stewardess) thought the flight gonna turn upside down during the touch down..IT WAS A ROUGH LANDING!!!..i even hold the chair in front off me to even my self and everyone start to make noises showing their panic faces (including me!)...
Thank God Syukur Alhamdulillah i'm still alive to type bout that xperience..after the rough and shaky
The Perfect Pilot-->
landing..few were able to smile and joke around: "Pilot ni masih lesen P ka?"...alahaiii.....siapala pilot hari itew....That was the worst landing ever in my flight experience...i'd nvr felt that scared even when i first used the youngest airlines in Malaysia...well Malaysia Airlines..you shud do sumting because i rili like using u as my default air transportation though ur price are much2 higher...how could the older airline make that mistake?...not forget to mention..the pilot didnt even says sorry to the passenger on board..people had been paying for a higer price juz for 1 reason which is BETTER SERVICE!And if safe landing is not a service...then everyone shud buy their own parachute to land whenever they want!

Does anyone had xperience the same feeling bout the take off/landing using both our contending air transportation?...share with me...we'll c if it was only a bad day for me... or the landing/take off on both airlines are totally different!

Footnote:
Aku Wanita Biasa had been travelling various size of air transportation from helicopter, Twin-Otter, Fokker, Airbus and even the largest Boeing in Bussiness Class.

Attention to...

Attention to all passengers of Malaysia Airlines...
This is to annouce your Blogger Aku Wanita Biasa will be boarding on our flight tonight
Heading to Kuala Lumpur for 3 days..
If you need any assist..please proceed to other Blogger to help you.
Thank you and have a pleasant flight!
MH is Malaysian Hospitality..


Tips Untuk Wanita Pertama Kali Melakukan'nya' ...

Hmmm...hari ini aku nk kongsi ckit tips kepada para wanita yg separuh single mcm aku ni....mungkin topik ini agak 'panas' sedikit tetapi aku rs terpanggil utk berkongsi satu tips yg aku dpt dr sebuah blog(aku lupe nk save link blog tu..sorry tuan punya blog)....tips ni mungkin berguna utk kita di masa akan dtg...hmmm....tips ketika pertama kali melakukan......ehemm.....sila teruskan membaca...

Mungkin bagi wanita yg pertama kali melakukan'nya' atau ingin melakukan'nya' kelak....pasti akan berasa cemaas dan gemuruh...bermacam-macam imaginasi mula menari tarian hawaii ataupun dangdut dikepala kita...tetapi..diharap tips yg aku kongsikan di bawah boleh membantu kita sedikit sebanyak....


  1. Berbaringlah dengan tenang, meskipun Anda pasti akan merasa tegang dan gementar.  
  2. Dia akan mendekati diri Anda dan bertanyakan apakah Anda takut. Kalau dia bertanya demikian, gelengkanlah kepala Anda dengan penuh keberanian.
  3. Lalu dia akan mulai memasukan "Perkakas"-nya. Mungkin suhu badan Anda akan meningkat. Tapi tenang saja, kerana dia akan melakukannya dengan perlahan.
  4. Dia akan memandang mata Anda dalam- dalam, dan meminta Anda untuk percaya padanya. Jangan khuatir, dia sudah berpengalaman dalam hal ini.  
  5. Senyumnya yang menawan akan membuat Anda sedikit rilek, dan dia akan meminta Anda untuk membuka lebih lebar agar dia dapat masuk dengan mudah. Saat ini mungkin Anda akan memintanya agar melakukan apa yang ingin dia lakukan dengan cepat. Tapi dia tak mau terburu-buru. Dia tidak ingin Anda kesakitan.
  6. Dia juga akan bertanyakan kalau- kalau Anda merasa sakit. Meskipun berlinang air mata, tetaplah gelengkan kepala Anda, dan meminta dia untuk meneruskannya. Pada saat ini mungkin Anda juga akan merasa sedikit mati rasa.
  7. Setelah beberapa saat, Anda akan merasakan suatu kelegaan yang luar biasa, dan dia akan menarik "Perkakas"- nya keluar. Dia akan tersenyum hangat, dan memuji betapa hebatnya Anda...
  8. Tersenyumlah sepuas-puasnya, Kerana bagaimanapun juga, ini adalah pengalaman pertama Anda yaitu.....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

'MENCABUT GIGI'

Wahahahahaha....korang ingat aku nk bg tips tentang apa haaa?..baik ngaku sekarang...hahahaha..jangan marahhh...


Enter [Dating Mode]

Harap Maaf...
Blogger sedang dalam DATING MODE

Jika anda memerlukan khidmat Blogger ini untuk mematikan kebosanan anda kerana tiada bahan bacaan,sila hubungi Blogger ini dengan meninggalkan luahan di bawah...
Aku Wanita Biasa akan kembali..
sygdayang.blogspot.com sayang kamu!
Sekian, Terima Kasih...


Aren't those cats comel?..

Aku Pilih Derita....

I will have to admit..today is not a great day,,the only thing great that happens today is the birth of my dear friend Felicia Farida 27yrs ago...luv u dear!mmuuaaxxxx!..the rest is actually a gloomy day though i tried to hide it hard...but..i'm not that hypocrite whose saying happy when actually the feeling is sad...i'm a frank person..the only wrong i made is being too frank...being frank bout my true feeling...which is being sad and dissapointed...i wont hide the feeling coz Allah gave me this feeling for me to feel better after everything is okay....Alhamdulillah...for this sad feeling..makes me realize..theres no one but You Alone that always listen and watch over me when others didnt listen and look after me....I'm blessed to be Your servant.....
What did happened that makes me this sad?..IT'S A BROKEN PROMISE..i'm not going to tell what had happened...but i will tell the outcome for things that happened..i know theres maybe sumone feels hepi knowing i'm sad bcos it may give him/her a victory feeling...am i right?...but what did you win?what had you achieved?...i bet the feeling of winning is all wat u get...maybe its ur super, id and ego already been proved?and mayb u'll treasure it and boast it among ur frens..ur family..and for how long will u be proud of on what u had done?tell me......
I am sad...i am mad..i am so piss off with you until i cant see anything i had from you...everything that happened hurts me so much leaving a deep scar which u cant imagine...but thank you so much..for showing me who are you....though i nvr had had  a high xpectation bout you..but i wanna believe what i think b4 were untrue..but rite now...i knew that..they're all true...you are you..thank you....i wont xpect anything from you anymore..

you might be reading this...and you might feel pissed...but i juz dun care anymore....we're even now....forgive me if what i said is true...but u know theres no one more frank bout you xcept me...people may praise n said gud things bout you...but i know u better than they do...thank you for keep reading....and if theres a little heart inside you...pls relieve n release me from anything i might owe u....and lastly..the song lyric below is for you....

DERITA MERINDU

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan
Kau yang tak percaya… bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada, ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya… kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
 
Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan…
Aku masih terkilan





Bluetooth vs ZigBe

Salaaaammmm 1Malaysia...mataku sungguh kuyu mengantuk di hari isnin (Monday Syndrome)..walaupun malam tadi tdo seawal pukul 10pm....tapi aku tetap nk buat entry ttg satu lagi teknologi yg belum lagi diperluaskan di Malaysia namun di negara-negara barat dan asia yg lain seperti Korea telah menggunakan teknologi ini seawal thn 2003 (atau mungkin lbh awal dr tu..)..tp di Malaysia ni..pelajar2 baru hendak berkenalan dengan teknologi ini terutamanya yg belajar sama da di universiti atau di politeknik...Teknologi yang aku maksudkan di sini adalah ZigBe...aku nk crk logo pn xde lagi..tpaksala aku letak gambar Bluetooth dulu ok...
Apa pulak ZigBe ni?..untuk pemahaman secara umum..ZigBe ni berfungsi hampir sama dgn teknologi Bluetooth..Yes..betol..utk komunikasi tanpa wayar...di bawah standard IEEE802....sekadar makluman semua...WiFi (WLAN) yg selalu anda gunakan bersama laptop itu adalah dibawah standard 802.11a/b/c/d/e/f/g ...check kt laptop anda sendiri yee...utk WiMax (WMAN) pulak adalah di bawah 802.16...so utk pengguna2 tegar WiFi dan WiMax...sekarang anda ada info sedikit kan..kan..kan?..
Bagaimana pula dengan Bluetooth & ZigBe?...well Bluetooth terkategori dalam standard 802.15.1 manakala ZigBe dalam standard 802.15.4....Satu persamaan kedua teknologi ini ialah kedua-duanya masih aktif digunakan dalam Wireless Personal Area Network (WPAN)..Sungguhpun demikian...ZigBe adalah teknologi yg semakin menganjak ke arah WLAN kerana kelebihannya berbanding Bluetooth...apa kelebihannya berbanding Bluetooth?..
Secara bahasa pasarnya...ZigBe ni lebih maju berbanding Bluetooth kerana kebolehannya  berkomunikasi dgn byk peranti dlm satu2 masa....paling senang aku ambik contoh nk hantar gambar guna henpon kita yg canggih tuu..kalau guna Bluetooth..kita hanya boleh hantar kepada satu henpon lain pada satu2 masa...berbanding dgn ZigBe yg boleh menghantar kepada semua henpon lain yg diaktifkan pada satu2 masa...
Namun begitu..mesti korang fikir penghantaran kepada semua boleh menjadi satu kelemahan kepada ZigBe...ohh tidakkkkk...kelemahannya yg satu itu adalah kekuatan teknologi ini..disebabkan keupayaan ZigBe ni mencari 'jumping node' seperti Bee (lebah) yg bergerak secara Zig Zag....(di sinilah nama ZigBe diambil) kita boleh membuat sebuah aplikasi pintar dalam sebuah rumah...bayangkanlah bila anda membuka sahaja pintu rumah..anda mungkin boleh terus mengaktifkan lampu..tingkap..radio dan semua yg kita mahu on/off ketika kita masok rumah...dgn satu click sahaja...best kan?..nxt sem aku nk soh student aku buat projek ZigBe ni kalau trainer kt tpt aku ni berfungsi dgn jayanya...
Trainer yg ada kt tpt aku ni (tgk pic kt atas nih)diambil dr teknologi Korea..jenuh pegi kursus 2minggu kt KL main2 dgn trainer ni + cuba berinteraksi dgn pengajar dari Korea yg xtau ckp English..kene guna translator yg bernama Anna (pemandu pelancong tuu)...lucu pulak bila time kursus..mmg macam ayam dan itik...huhh...well stakat ni shj aku nk perkenalkan ZigBe kepada pembaca entri ku kali ini..aku tinggalkan dgn perbezaan Bluetooth vs ZigBe secara umum utk dibanding-bandingkan.....gham sa ha ni daaaaa....

Bluetooth
Medium power consumption
Data Rate 1Mbits/s
Range within 10meters

ZigBe
Low power consumption
Low data rate (250kbp/s)
Range within 10mtrs-100mtrs

Nota Kaki:
Gambar aplikasai ZigBe di atas dicedok dar website y aku xingat namanya..tp gmbr trainer ZigBe tu mmg aku punye...

Gelombang Industri Hiburan Korea!

Huaaaaaaaaa (menguap)....sungguh busan mlm ini...xde rancangan TV y menarik though mys sis tgh sedap2 bgolek menonton Japanese MTV Award...dgn persembahan artis jemputan dari Korea yg membuatkan mereka menonton dengan jeritan kecil sebab teruja dgn artis korea kegemaran mereka...sampai aku pn terpkir...AM I TOO OLD to receive these KOREAN WAVE?...well..bkn aku xsuka..aku ok je dgr lagu2 mereka..ada y aku gila jugak dgr tp xlah smpi fanatik terjerit2.....belum lagi kalau bpk aku ada...mmg remote TV tu die conquer sbb tgk channel KBS...drama2 kegemarannya Dae Joo Young,The Merchant...and etc.....aisehhh...bapak aku lagi tua dr aku..tp die pn layan jugak produk2 korea ni...mungkin sbb aku xpend too much time mengikuti fenomena musik korea ni lg disebabkn kesibukan dgn aktiviti2 yg lbh penting (ye ke?)...
Anyway, while watching this Japanese MTV Award, aku pn tba2 terfikir nk menaip tentang Korean Wave di Asia ni..bkn shj Asia..smpai di Barat pn terpengaruh jugak...kalau korang menonton So You Think You Can Dance...pernah sekali mereka menjemput Kumpulan Wonder Girls y famous dgn lagu Nobody tu sbg artis jemputan....maknanya....Korean Wave ini adalah fenomena yg begitu dahsyat sekali!...So i google up to do some research mencari titik permulaan fenomena ini...well2 i am very surprised....ada byk rupanya reason bagaimana Industri Music Korea ini boleh meletop-meletop...Antaranya ialah....
Kerajaan Korea Selatan itu sendiri telah meletakkan pelaburan yg sangat besar utk memperluaskan pasaran hiburan ini le luar negara mereka...kebanyakan negara2 lain mungkin menumpukan pelancongan/perindustrian atau mcm2 lagi untuk menjana ekonomi..tetapi Kerajaan Korea sendiri telah mengeluarkan dana yg besar dlm industri hiburan yg bagi membolehkan rakyat negara lain mendapat akses kepada hiburan mereka...lihat sahaja di Malaysia, kita boleh mendapatkn siaran KBS dgn mudahnya..walaupun kesemuanya dlm Bahasa Kora..tetapi mereka telah mengusahakan supaya setiap rancangan mereka mempunyai sub title bahasa Inggeris tanpa perlu diterjemahkn oleh kita sendiri...di samping itu juga, produk2 mereka sgt2 mudah utk diperolehi dgn harga yg berpatutan dan para peminat artis Korea pasti tidak mahu melepaskan peluang utk mendapatkn gadget2 y digunakan oleh artis2 Korea kesayangan mereka...
Faktor y kedua pula disebabakn nilai dan sentimen yg boleh diterima oleh semua masyarakat di Asia itu sendiri telah membolehkan rancangan Hiburan dari Korea ini mendapat tempat di hati penonton...aksi semberono namun masih lagi menampilkan ciri2 tradisi dan budaya Korea itu sendiri bagaikan satu magnet yg menarik masyarakat Asia utk lebih mengenali dn mengetahui bagaimanakah kehidupan masyarakat di Korea Selatan itu sendiri...Aku xpayah ambik contoh yg jauh2...di rumah aku ni sendiri..adik2 aku smpi nk simpan duit sebab nk beli SUDU&CHOPSTICK yg dijual kt Korean Shop di Tabuan Heights,Kuching ni...huhhh!!...sungguh besar pengaruh gelombang hiburan Korea ni...
Yang ketiga adalah kecemerlangan penghibur2 dari Korea itu mengasimilisasikan pengaruh barat dengan budaya Korea itu sendiri...lihatlan dr segi pakaian mereka...kadang2 aku pkir mcmmana fesyen pakaian yg pelik2 ini boleh diterima?...ttp setelah aku buat pemerhatian bla berjalan2 kt tpt shoping....it was a rili WELL DONE job....sekali pandang...memang kita akan dapat distinguish product from Korea...even the music itself...btol x?...itulah keunikan dan kedahsyatan Korean Wave ini..

And last skali faktor y aku nk sebutkan adalah faktor wajah orang Korea itu sendiri....mereka tidak sibuk utk menjadikan diri mereka seperti artis barat..tetapi mereka mencipta identiti mereka sendiri dgn menampilkan wajah orang2 Korea y hensem dan cantik dlm setiap drama ataupun nyanyian....lihatlah dlm industri nyanyian...Wonder Girls, Big Bang, 2NE1, Super Junior dan banyak lagilah......kalau dlm drama..Rain dulu mmg menjadi fenomena....huhuh...kalau anda ingat Drama Meteor Garden pernah ditayangkan dalam dua versi...Taiwan & Jepun...tetapi versi Korea Boys Over Flower telah memberi impak y lbh mendalam kepada peminat drama bersiri ini...(aku tau sbb drama ni aku tgk dgn gilernyeee..hehe)...
Well..bila aku menaip...baru aku sedar..mmg aku juga telah terpengaruh dgn Korean Wave ini yg bagaikan satu virus dalam era globalisasi dan mungkin tiada penawarnya.....Adakah ini kebaikan atau pun keburukan?...Fikir-fikirkanlah.....

Friends Are Greatest Gift Of All!

Errkkkkkkk....my stomach was so full rite now...juz came back 'berjimba' with my old skoolmates.....we're having a bday celebration (aku,anne,lynn,nieza) ,a farewell (ahmoi chantek) and a bachelorette party (dets me! Aku Wanita Biasa)...we went to HAni's Bistro (blakang pizza hut swk plaza&sebelah Avon)....actually it was my first time there...well,the food was not so bad....but if the drinks were more to fresh juices rather than having cordial drink....i'll give high five for Hani's Bistro...most of the food here are Indonesian food...and the prices are definitely affordable (bak kata kawanku Bobet, sesuai utk tgh bulan)...u'll get Mi Kampua for only Rm2.80.....and it is soooooooooooooooooo delicious!...nang nyaman! (definitely delicious!)...i'll be back for you Mi Kampua....wait for my visit...hehe..
Well, back to our celebration, we shared a cake to feed ourself...there was 6 ladies & 2 gentleman....but we made noise enuff to annoy people around...hahah..but we had fun..teasing Fieza with her new BF...recalling our best time 2gether....and even naming our cars with funny old skool name...hahaha....mmg menggoncang usus ku y penoh bgelak ketawa dgn kwn2 sekolah aku ni...aku xtau bila kita akan bole gather mcm ni lg....sedih pn ada juak...sdih sbb masing2 ssh nk bjumpa wpun tinggal kt tempat y sama....n aku hrp, thru blog...we'll be able 2 update among ourself....sapa2 y xda blog..mmg trus disconnect dr knowledge aku...huhu......like juz now i was surprised to know one my fren oredi got married....huhuh...setahun dh...
Around 10.30pm, we once again said our farewell 2 each other...not bcos its late, but since the bistro closed at 10.30..otherwise i bet we're gonna stay there longer chit chatting...huhhhhh...feels like i dun wan dis nite 2 end..tapi siapalah aku hendak menahan waktu...Aku Wanita Biasa.......

Lastly....i got a gift for my belated birthday...Tenkiuuuuuuuu My DEAREST FRENS....i luv the present...Having frens like all of u is actually my greatest gift..sorry det i didnt hv sumting in return.....but my thoughts owes thinking bout all of you...hop all of you have a successfull life and finds your soulmate det deserve all of ur love!!!...May God Bless All Of You Lynn,Anne,Nieza,Fieza & Bobet!!...


Train The Trainer

Updating from Lab:

Today is the last day of Bengkel Pembangunan Modul Amali Kursus kt ofis aku nih...actually dh start hari isnin ari tu...huhu..tujuan bengkel ni utk membangunkn seberapa banyak amali utk kegunaan student2 jabatan aku....selain tu..bengkel ni lbh kurang mcm train d trainerlh...supaya nnti nk train budak pakai..xkelam kabut..punyaaaaaalaaaa byk trainer kt lab ni...sungguh pening nk baca manual2 setiap trainer..bkn stakat nk buat labsheet jee....buat answer sheet..pastu buat skema pemarkahan...aiseyyyy...mmg byk keje tuuu...and hari ni last day..ptg ni dh pembentangan...aku punye xsiap satu lg labsheettt,,huhu,,,n tgh cuba menghabiskan..(ttp sempat gak nk enter post ni..hehe)....Trainer yg tgh aku usahakan labsheetnya adalah Embedded Router Trainer......inilah hasil aku berkursus 3 hari kt KL mengadap trainer nii.....skrg ni...tpaksa buat labsheet pulak supaya trainer tu xjadi Gajah Duduk..ehhh...Gajah Putih..(bak kata bos aku..)
Well...dlm kursus ni..suma staff ofis aku terlibat...mmg byk keje...tambahan pulak aku jadi urusetia...mmg aku dgn setianya menguruskan bengkel ni...sblm org smpi..aku dh smpi...org dh balik...aku xbalik lg..isk2....mmg ssh..tp dh nama tugas..suka xsuka pn...buat jugak...ohh hatii....ikhlaskanlah aku niii...hehehe...
tengoklh apa y ada dlm bengkel aku ni..gmbr trainer aku xamik sume...sbb mls nk kacau org y tgh bz train d trainer...aku juz amik gmbr trainer Router, Wimax, ZigBe (yg ni aku akn cite dlm nxt2 post) dan Aku Wanita Biasa..hehe...pasti semestinya....wajah aku sbg player utama..mestila ada dlm blog Aku Wanita Biasa ni...heheh...diharapkan anda..anda..dan anda....xbusan menonton wajahku ini...hehehe....
Ohhh...lupe aku nk bgtau why in 1st place bengkel pembangunan ni...sbnanya..dis coming semester....student2 y masuk akan dpt silibus baru..n aku rs silibus y br tu adalah much2 better compare dgn y ada skrg....aku hop student y aku masuk nnti...bila mereka klua dr poli ni..diorang boleh compete student2 dr institusi y lain...aku sgt2 yakin itewww....especially graduan2 universiti in terms of skills...yupp222..aku akui..org y masuk Universiti mmg gajinya lbh bsar..ilmunya bsar...sumanya bsarlh compare dgn budak2 y blaja kt poli...ttp..aku tau n aku yakin...dari segi skill....budak2 poli mmg sgt2 jauh tinggi skillnya....heheheh....

oklah...aku nk chow cin cau dulu...malam ni ada small gathering dgn old frens.....kiteorang nk g celebrate bday all June's frens (tmasok aku)..celebrate y nk kawen..(aku la tuu..).n saying farewell to my dear fren Ahmoi Chantek who's gonna fly to KL on 27th to pursue her KPLI study...)


muka hepi dh abis bengkel seminggu..

"I tell you slow-slow and silent-silent so nobody will laugh me speak English"


Hahahaha...lucu bila aku tengok kartun di atas...tetapi...dlm lucu2 tu..sbnanya ada byk maksud tersirat y cuba disuratkan.....cheewaaahhhh(puitis semcm je ayat aku ni)...dhl lama aku xbg pandangan tentang isu2 semasa yg kdg2 menyengalkan urat saraf kepala..skrg ni org sebok2 nk martabatkn lg bhs ibunda msg2..nk mskkn dlm silibus studentlh..apalh..aku pn dh pening...

klu mcm ni, aku nk ngajar bhs srwk..

cuma yg pasti n aku pasti...isu lama n msh lg mmg di takuk lama.....Isu utk memantapkan lagi Bahasa Inggeris di kalangan rakyat kita ni supaya bulih berdaya saing dgn negara2 luar/mudah nk studi teknologi diorang yg msh tenggelam timbul...fuyooohhh...mmg matlamat tu sgt2 bgs n xslh...cuma..isu y membuatkn aku bpikir ialah....bagaimanakh kaedah terbaik utk memantapkan bahasa Inggeris rakyat Malaysia seawal usia 5/6 thn?...nnti kcik2 dh ckp BI...ssh jugak...xajar lgsg..pun susah..ish2....jadi dlm post ni aku nk share ckitlh pendapat y belum di ujilari ttg P&P Bahasa Inggeris ni supaya suma org bole ckp n phm BI...

So..pada pendapat akulaaaa..atau mungkin ada y sependapat...pelajaran bahasa ni mmg kena mula dr sekolah rendah (sekurang-kurangnya)...tp, bg aku...xplulaa nk tuka2 subjek2 kpd bahasa inggeris...cukuplaaa ada satu subjek Bahasa Inggeris...jadi?..apa bezanya?...bezanya....aku rs kite kene tuka silibus pengajaran Bahasa Inggeris tu sendiri..bermula dr pendidikan awal kanak2,hinggalah ke peringkat universiti...

Amboooiiiii..senangnya aku bercakap...tau ke aku ni?...aku xdelaaa mahir sgt..ni juz pendapat akulaa...xsuka xpe..pd pendapat aku...lbh baik klu pengajaran Bahasa Inggeris ni dibuat dua peringkat (mcm blaja Bahasa Arab, ada Bahasa Arab Komunikasi & Bahasa Arab Tinggi)....Jadi..utk peringkat awal kanak2 sekolah rendah...aku rs lebih baik ajar budak2 bercakap 'broken' inggeris dulu dlm kelas BI..maksudnya..kita juz ajar common vocabulary..and biar budak2 sdiri y try bercakap tiru cikgu derang...yg penting...jgn terlalu tekankn sgt GRAMMAR y PERFECT iteww...sbb pd pendapat aku, bila kita terlalu tekankn sgt dr segi Grammar..akibatnya..budak2 pn takut nk bercakap BI sbb maluu kalau kwn2 gelak...btol x?..sekurang2nya..dlm peringkat awal ni..budak2 dilatih utk BERANI BERCAKAP DALAM BAHASA ASING WALAUPUN BROKEN......confident kene ada dulu...

Seterusnya...sehabis peringkat berani nk bercakap..barulah diajar utk membetulkan grammar..phrase or wateverlh grandma-grandma ni..hehe...time ini, budak2 dh ada confident utk bercakap n xsegan wpun slh sbb mereka sedar..semua tgh blaja grammar...dgn cr ini..budak2 y xnk studi lg pn..sudah blh memahami bahasa inggeris itu sendiri sbb mereka telah didedahln dgn vocabulary2 sejak dr kcil..utk memahami sesuatu ayat mungkin tidak sesukar y disangkakan...btol x?...It's a win2 situation.......
hahahaha..mmg wujud situasi ini tau..

Well..dets all pendapat dari kaca mata seorang pensyarah..sbb aku pn kdg2 terbeliat jugak lidah nk converse in English...the only thing that help me 2 speak d language is being CONFIDENT......

It's His turn....

Juz came back home...my eyes are soooo heavy n my tummy looks no yummy anymore....i had another slurp-slurping dish again tonite?...wats  d event?...hehe..it's a birthday...My dearest fiancee......
Tonite we went to Atmosfera Cafe...and spent our time as if tomorrow is the weekend...huhh...we might  regret tomoro morning 4 stuffing our tummy with delicious n malicious food...wanna c hows d celebration?...lets check it out..
The Atmosfera Cafe...where we hv our dinner...


The malicious drinks det drench our thirst...this drinks must be containing more fat&cholesterole than our food..









The delicious Char Kuey Teow Kerang..siap ada kek tiramisu kcik gk ya...(tp aku lbh minat char kuey teow kt Warong 2000..hehe)

And not forgetting..the Birthday Guy!..Mr.Ayi..iyee dehhh..









Ahaaaa...when talking bout birthday...u mayb wanna guess the birthday gift...lets c how my dear mr.Ayi opening his little bday surprise.
apa tk oo?                          hoohoh...Casio     
 it's a watch.. hmmm..bergaya dgn jam baru...

Yuppppp!..you got urself a sporty watch dear....replacing ur old one...n pleeeaaaaassseeeeee take care of it...i leave u a quote on ur birthday..."A man with two watches is never sure what the time is no matter how rich he is...but a man with only a watch...he can give the exact time to people who's asking...."

Happy Birthday My Dear!!!May Allah bless in everything you do....

Lepas memenuhkan perut...we end up lepak2 mengadap The Spring...its a magnificient view from atmosfera....had a lil chit chat plus sempat called our friend Fata who juz got married,wishing him well....hmmmm...wat a month June is....full of celebration.....now...it's time to sleeeeeppp....