Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Gelombang Industri Hiburan Korea!

Huaaaaaaaaa (menguap)....sungguh busan mlm ini...xde rancangan TV y menarik though mys sis tgh sedap2 bgolek menonton Japanese MTV Award...dgn persembahan artis jemputan dari Korea yg membuatkan mereka menonton dengan jeritan kecil sebab teruja dgn artis korea kegemaran mereka...sampai aku pn terpkir...AM I TOO OLD to receive these KOREAN WAVE?...well..bkn aku xsuka..aku ok je dgr lagu2 mereka..ada y aku gila jugak dgr tp xlah smpi fanatik terjerit2.....belum lagi kalau bpk aku ada...mmg remote TV tu die conquer sbb tgk channel KBS...drama2 kegemarannya Dae Joo Young,The Merchant...and etc.....aisehhh...bapak aku lagi tua dr aku..tp die pn layan jugak produk2 korea ni...mungkin sbb aku xpend too much time mengikuti fenomena musik korea ni lg disebabkn kesibukan dgn aktiviti2 yg lbh penting (ye ke?)...
Anyway, while watching this Japanese MTV Award, aku pn tba2 terfikir nk menaip tentang Korean Wave di Asia ni..bkn shj Asia..smpai di Barat pn terpengaruh jugak...kalau korang menonton So You Think You Can Dance...pernah sekali mereka menjemput Kumpulan Wonder Girls y famous dgn lagu Nobody tu sbg artis jemputan....maknanya....Korean Wave ini adalah fenomena yg begitu dahsyat sekali!...So i google up to do some research mencari titik permulaan fenomena ini...well2 i am very surprised....ada byk rupanya reason bagaimana Industri Music Korea ini boleh meletop-meletop...Antaranya ialah....
Kerajaan Korea Selatan itu sendiri telah meletakkan pelaburan yg sangat besar utk memperluaskan pasaran hiburan ini le luar negara mereka...kebanyakan negara2 lain mungkin menumpukan pelancongan/perindustrian atau mcm2 lagi untuk menjana ekonomi..tetapi Kerajaan Korea sendiri telah mengeluarkan dana yg besar dlm industri hiburan yg bagi membolehkan rakyat negara lain mendapat akses kepada hiburan mereka...lihat sahaja di Malaysia, kita boleh mendapatkn siaran KBS dgn mudahnya..walaupun kesemuanya dlm Bahasa Kora..tetapi mereka telah mengusahakan supaya setiap rancangan mereka mempunyai sub title bahasa Inggeris tanpa perlu diterjemahkn oleh kita sendiri...di samping itu juga, produk2 mereka sgt2 mudah utk diperolehi dgn harga yg berpatutan dan para peminat artis Korea pasti tidak mahu melepaskan peluang utk mendapatkn gadget2 y digunakan oleh artis2 Korea kesayangan mereka...
Faktor y kedua pula disebabakn nilai dan sentimen yg boleh diterima oleh semua masyarakat di Asia itu sendiri telah membolehkan rancangan Hiburan dari Korea ini mendapat tempat di hati penonton...aksi semberono namun masih lagi menampilkan ciri2 tradisi dan budaya Korea itu sendiri bagaikan satu magnet yg menarik masyarakat Asia utk lebih mengenali dn mengetahui bagaimanakah kehidupan masyarakat di Korea Selatan itu sendiri...Aku xpayah ambik contoh yg jauh2...di rumah aku ni sendiri..adik2 aku smpi nk simpan duit sebab nk beli SUDU&CHOPSTICK yg dijual kt Korean Shop di Tabuan Heights,Kuching ni...huhhh!!...sungguh besar pengaruh gelombang hiburan Korea ni...
Yang ketiga adalah kecemerlangan penghibur2 dari Korea itu mengasimilisasikan pengaruh barat dengan budaya Korea itu sendiri...lihatlan dr segi pakaian mereka...kadang2 aku pkir mcmmana fesyen pakaian yg pelik2 ini boleh diterima?...ttp setelah aku buat pemerhatian bla berjalan2 kt tpt shoping....it was a rili WELL DONE job....sekali pandang...memang kita akan dapat distinguish product from Korea...even the music itself...btol x?...itulah keunikan dan kedahsyatan Korean Wave ini..

And last skali faktor y aku nk sebutkan adalah faktor wajah orang Korea itu sendiri....mereka tidak sibuk utk menjadikan diri mereka seperti artis barat..tetapi mereka mencipta identiti mereka sendiri dgn menampilkan wajah orang2 Korea y hensem dan cantik dlm setiap drama ataupun nyanyian....lihatlah dlm industri nyanyian...Wonder Girls, Big Bang, 2NE1, Super Junior dan banyak lagilah......kalau dlm drama..Rain dulu mmg menjadi fenomena....huhuh...kalau anda ingat Drama Meteor Garden pernah ditayangkan dalam dua versi...Taiwan & Jepun...tetapi versi Korea Boys Over Flower telah memberi impak y lbh mendalam kepada peminat drama bersiri ini...(aku tau sbb drama ni aku tgk dgn gilernyeee..hehe)...
Well..bila aku menaip...baru aku sedar..mmg aku juga telah terpengaruh dgn Korean Wave ini yg bagaikan satu virus dalam era globalisasi dan mungkin tiada penawarnya.....Adakah ini kebaikan atau pun keburukan?...Fikir-fikirkanlah.....

2 org suka aku:

  1. Aku Wanita Biasa said...
     

    Aku teringin nk g melancong ke Korea...sapa nk ikut?..jommmmm...!!!

  2. shaiya said...
     

    KOrea....hmmm

Post a Comment