Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Teknologi Inverter?Nak tahu?Sila teruskan membaca.

Uhukk...uhukk..sakit pulak tekak aku hari ni..tp xpe.aku tetap gigih nk hapdetkn blog pd hari selasa nan indah ni...esok dh raye aji...hr ni aku nk share ngn korang tentang teknologi Inverter...Apa sebenanya teknologi ni?..Sume benda nk inverter..itu inverter..ini inverter...bole jimatlaa...TAPI....apa yg jimat?Mungkin ada yg dh tahu and pakar ttg inverter...tetapi mungkin ada jugak yg BERLAGAK TAHU...
Tapi b4 aku cite ttg inverter...aku nk share dialog aku sebagai customer kt sebuah kdai elektrik kt Matang yg br bukak br2 ni...Memang HANGAT la 'perbualan' aku dgn pekerja kedai yg promote peti sejuk..


Aku: "Peti ais LG tk ada inverter ka?"
(does this refrigrator has inverter?)

Pekerja: "ADAAA....nya ada green plasma bah.."
(GOTTT..since it has green plasma)

Aku: "Ya ka?Bukan Panasonic jk ka ada inverter?"
(Does it?Isn't Panasonic the only got inverter?)

Pekerja: "LG ada juak..tangga ktk ctuk ada green plasma. Tangga ktk label tk.Green Plasma."
(LG got also...u see here got the label green plasma)

Aku dh mula xsenang ati dgn pekerja kedai tu sbb nmpk blagak sgt nk jual barang...kalau ko terer pn..jgnlaa dgn muka sinis tgk mcm aku ni bodoh sgt.....tunggu kau ekk..

Aku: "Apa ctuk xda tulis ada inverter pn?"
(So why here didnt says any inverter?)

Pekerja: "Sama jk sbnanya suma brg tk..Inverter ya xda brik kesan glk...kdg2 customer tk xtauk yg inverter ya akn berkesan mun makei 8jam ke atas."
(These refrigrators are the same..The inverter does not gv much effect..Most of the customers don't know det the inverter will only works if electrical appliances are used more than 8hrs)

Haaaaaa...aku dh nampak peluang aku nk mengenakan pekerja yg berlagak iteww..Ko nk perli aku buta teknologi yee.

Aku: "Mestila kmk makei lebih 8 jam..tk peti ais..bkn kipas angin..ne da urang  makei sejam duak..Sbb ya kmk nanyak ada inverter ka sik!"
(Of course i'll be using it more than 8hrs. This is a refrigrator.Not a fan..used for 1-2 hrs..Det's y i'm asking got inverter or not!)

Perghhhh....geram gler aku pekedai tu...lps tu aku pn keluar dr kedai meninggalkan pekerja tu yg tgh pura2 tgk henpon die...Malu la tu...slh percaturan..muahahahahaa...

Okla...sebenarnya... yang dimaksudkan dengan Inverter ni adalah satu teknologi yang yg boleh meminimumkan penggunaan Kuasa elektrik..Contohnya utk peti sejuk yg xde inverter.. kita asyik bukak and tutup peti sejuk...bil elektrik mmg  naik lbh tinggi..sbb, compressor dalam peti sejuk tu akan on & off utk mampatkan udara panas/sejuk supaya suhu dalam peti sejuk maintain sejuk.....sbb tu kalau korang perasan...bila kita tutup bukak pintu peti sejuk tu...mesti ada bunyi yg agak kuat compare dgn pintu peti sejuk ditutup..(cuba dgr blk ni)..itu adalah bunyi compressor..Utk pengetahuan korg...utk on & off kn compressor ni memerlukan letrik yg lbh tinggi...Even pd mlm hari...kita bole dgr peti sejuk kita mengeluarkan bunyi sekejap kuat...sekejap tidak...btol x?Sebab?..Sebab peti sejuk tu nk maintainkn suhu die...klu suhu dh rendah...die on balik compressor...klu tinggi..die offkn compressor...cmtulaa konsep penyejukan peti ais kt umah...

Berbanding dgn perkakasan elektrik yg ada teknologi Inverter.. Compressor peti sejuk ni akan ON  hingga ke suhu maksimum...So bila kita bukak tutup peti sejuk..compressor ni hanya akan menurunkan/menaikkan kelajuan pemampatan suhu panas/sejuknya...xde on off..and waktu malam..kalau kita xbukak lgsg pintu peti sejuk tu...compressor juz trnkn suhu and trus maintain smpilaa kita bukak pintu peti sejuk tu...jadi walaupun compressor bekerja dgn kecekapan 100%(sepjg masa)...kita bole save energy smpi 40% setahun!...Maksudnya...lebih jimat bil elektrik!

Panasonic..elegan..tetapi jimat

Haaa...setakat ni kt M'sia..jenama Panasonic je yg ada Inverter Tech ni...Klu xsilap aku..peti sejuk jenama Sharp pn ada gak energy saving..tetapi hanya save hingga 25% setahun..kalau dari segi ciri-ciri lain...yang boleh menghilangkan bau dalam peti ais..ada byk jenama yg dh ada teknologi  hilangkn bau dlm peti sejuk...Contohnya teknology Green Ion...Ag Clean dan byk lagi...

Satu lagi kelebihan peti sejuk zaman sekarang ialah Frost Free...maksudnya...dh xde lg dh bahagian freezer atas tu berais2 yg tpaksa di defrostkn selalu...sekarang ni, hampir sume peti sejuk dh Frost free...maksudnya...bahagian yg selalu tpt kita simpan ikan daging tu kering xberais...tetapi sejuknya menyamai dgn suhu berais..

Dari segi peti sejuk yg cantik dan sedap mata memandang...peti sejuk jenama LG dpt tempat pertama di hati aku...sbb mmg chantek2 glerrr...siap ade bunga2...kaler2 lg tu...kita yg pompuan ni kompem suke...tetapi...dr segi energy saving...Panasonic masih menang..(pendapat peribadi aku)....

Ehhh...aku macam promote korang nk bli peti sejuk pulak...hehehe....tp xpe kn?...sharing is caring...
 Design LG memang cun glerrr!!

So...mana satu pilihan anda?...terpulanglah dgn kemampuan anda...aku hanya share knowledge dgn harapan  korang nnti ada idea nk bli barangan elektrik...Jangan dengar je ttg teknologi inverter ni tp xtau ape menatang ni.....Barangan lain contohnya aircond pn ada teknology inverter ni...Utk org yg xleh dudok diam klu xde aircond mmg serasi banget dgn teknologi inverter ni....Tido pn lbh lena sbb xde dgr bunyi bising dr compressor....hehe...Tapi untuk aku...biarlah aku memujok kemahuan utk mengikuti logik akal iaitu memilih yg ada teknologi inverter.....huhuhuh...LG oh LG....aku hanya mampu melihatmu dari jaoh.....


16 org suka aku:

  1. whitecappuccino said...
     

    thank you for sharing..bru paham..td pn dh g survey nk beli peti ais baru..bkenan panasonic inverter ni...so pilih yg ni lah.

  2. suhaila said...
     

    thnks sbb sy pn tgh survey² peti ais jgk skng nie.. :)

  3. Adinda said...
     

    Sekarang ni LG pun dah ada teknologi inverter..since entry ni ditulis 3 thn lepas.

  4. Lov Note said...
     

    wow tqsm..baru faham..selalu dok iye kan je apa pjual ckp..oh yeke, bgos ke, lol


    skrg mmg tgh survey peti ais..rasa2 nya nk pilih panasonic jgk la..hihi

  5. Mariatul Akma said...
     

    Sy baru beli p.ais jenama toshiba pon ada inverter. Stakat ni mmg puas hati.

  6. Mariatul Akma said...
     

    Sy baru beli p.ais jenama toshiba pon ada inverter. Stakat ni mmg puas hati.

  7. sofea pera said...
     

    apa lg yg ok?

  8. fatin said...
     

    owh...peti ais pon ada inverter ye..hahaha! ingt ac je je ada.. pana ni mmg rmai yg guna..tp byk jnama yg xthan lma cpat rosak.hmm..nk crik yg than lma kna yg brand dri luar ngra la..tp mhal pulak..

  9. Aishah said...
     

    aq klu nk bli pti ais aku plih yg saiz bsar, sbb kalau ruang kcik tak boleh nk ltak byk brg.
    jname mn2 pun okey la

  10. jebby said...
     

    kalau ko nak yg besar baik ko cuba search beko.aku tgk design dia mmg jnis moden dan besar2.aku ada tgk brg letrik bln lps..so nmpk la jnama ni.tp xtanya pon kdai,baik ko cba g tgok sndri & tanya.puas ati

  11. candy loveuu said...
     

    Beko ni harga mahal kan?
    Sbb dgr kata ni brand europe...

  12. sasa said...
     

    Brg luar Negara mmg mhal2 pon..nak murah bli jenama tmpatan jer la.

  13. Fazil said...
     

    mmg mahal ckit, included import fee skali
    tp kualiti lagi baik kan
    Jebby kata jname Beko tu, umah kak dia pun pkai jname ni
    dah brp tahun aircon tu tp xde problem pun, sejuk lagi tu

  14. zurin abdul said...
     

    rmai sebut Beko je..diorg xde wat any promotion ke??

  15. fatin said...
     

    @zurinabdul mmg rmai sbut beko sbb jnama ni org dah start knal...rmai ckp diorg guna high technology...rasa boleh dah msokkn dlm snrai nk beli nnt...sy nk pegi kdai dia trus lg puas ati..

  16. Maria maria said...
     

    @zurinabdul sbb jnama ni mkin org guna skrg..tu org sbut..tmbh dia famous sbb sdiakan warranty tuk tmpoh yg lma..mgkin awk bole g tgk official website dan fb page diorg..sbb diorg tgh naikkan nma diorg skrg..mgkin ada promosi or ape2 yg diorg anjurkan..

Post a Comment