Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Apa itu CHUNKING?

Huaaaaaaaaaa...(sambil menguap)...ngantok pulak...minggu ni minggu exam...so bermulalaaa hari2 yg membosankan jadi pengawas peperiksaan...aktiviti wajib setiap sem ni...busan btol 2jam lbh tercongok dudok..jalan2...round2 dlm kelas yg cramped dgn student yg amik test...huhuh...dhla xleh nk borak2...mata ni klu bole aku nk letak je anak mancis supaya xterlelap...huhuh..budak yg jawap paper pn bole tdo...mesti penat sbb br nk bukak mlm tadi kan?yeelaa..exam paper tu hari ni..so semalam br nk bukak dr A-Z benda yg lec dh ajar (bkn benda yg die dh blajaa)...perghhh...aku salute otak student2 aku yg bole menghafal nota dlm satu malam...heheh....

Isk..iskk..iskkk..patut pn student xnk blaja klu tgk eq nih

Sebut pasal menghafal....tiba2 aku teringat dengan satu course yg pernah aku amik time degree dulu...Psychology Cognitive...(ok..ok...aku tau aku budak engineering...tp aku saje je amik subjek Human Resource ni satu sem)....Apa yg menarik ttg course ni?...well..if korang adalah budak yg hanya sukakan nombor...mmg xde benda yg menarik...tp klu korg suka berpkir ttg tingkah laku manusia...korg akan suka subjek ni...

Psikologi Kognitif

Ada satu topik ttg memory manusia yg paling aku ingat...aku xtaulaa sapa nama empunya teori manusia ni...tapi mungkin ada benarnya kot...teorinya ialah:

"Otak manusia dapat mengingat maksimum TUJUH hingga SEMBILAN perkara/objek/benda/dsb dalam satu proses memasukkan data ke dalam short term memory (kalau xsilap akulaa).."

Apa maksud teori ni?..well..klu aku nk xplen dgn mendalam...mungkin ssh kot sbb aku hanya budak yg blaja satu sem je...tapi aku bg contoh mudah...Ingat tak dulu-dulu ms kita belajar hafal huruf A-Z...kita akan nyanyi : ABCDEFG (7 huruf).....HIJKLMNOP (9 huruf)....QRSTUVW (7 huruf)...XYZ (3 huruf)......betol x?...

And satu lagi...cuba cek nombor telepon/henpon kita (abaikan no service provider/area code tuu).....selalunya...nombor rumah or no henpon kita xpernh lebih dari sembilan digit....cuba cek no henpon blackberry korang tuuu ..chheeewahh.....xkira semahal mana pn model henpon...jumlah no henpon/phone rmh ttp lbh kurg sama jumlah digitnya....

Memori manusia terbahagi kepada long term memory & short term memory(working memory)

Sekarang...paham tak maksud teori yg aku share td tuuu?...well...sebenarnya..kalau dlm istilah ilmiahnya...proses pecahan hafalan ni dipanggil istilah CHUNKING....you chunk all the data...And proses chunking ni laa aku slalu share dgn budak2 dlm kelas...hop derang boleh buat hafalan smartly...dan bkn terlalu hardly....sbb aku paham sgt budak2 ni...suka menghafal last minute...jd chunking ni mmg sesuai utk derang...

Best kan Psychology Cognitive?...Mesti korang xsangka dalam subjek yg nmpk busan bg budak2 engineering ni..sbnanya ada byk cabang yg bole kite amik pengajaran...hehehe...









2 org suka aku:

  1. Sue said...
     

    aku ingat ms belajar tok..best bah..lecturer nya pun best time ya. psl chunking ya nang bena lah..mcm kita sebut no tpon pun 3-4 digit sekali..xda kita nyebut semua sekali.

  2. AkuWanitaBiasa said...
     

    aku pn ingat gk time ambk paper tk...2org tk dr engineering koh...sik tauk pahal aku pande ngmbik subjek tk indah...hehe..tp ada guna juak bh..

Post a Comment