Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Evolusi Tudung Wanita di Malaysia


Huhhhhhh!..ingat benda hidup je yg berevolusi kn?...tapi skrg ni....tudung pn bole berevolusi...pernah ke wanita-wanita kt lua tu tpkir dr mana dtgnya fesyen2 tudung yg berbagai skrg ni?...Pagi ni tadi...masa aku nk trn keje...penin pkir nk guna tudung mana...last2 amik tudung yg paling tradisional...segiempat n lipat jd segitiga tuuu...heheh...yg penting tutup urat&aurat...aku mmg xde byk pn koleksi tudung2 yg up 2 date...klu ade pn..plg byk sepasang je...cukup sekadar nk try...hehe...
Sbnanya..hr ni aku nk ajak korg imbas kembali rupa fesyen tudung dr zaman aku blaja dulu...sampailaaa skrg nih...ceng..ceng..ceng...jom kita lihat...


Ini tudung yang paaaaaliiiinngggg koman...hehe...aku rs sume org yg bertudung ada koleksi tudung ni kn?...xcept for the heavy stone..tudung jenis je dh berevolusi berkali2...dari yg plan xde corak...kemudia bercorak..kemudia berbatu ckit..kemudian berbatu bsar ckit..pastu berbunga2 utk ganti batu..pastu berbatu balik..siap ade gelaran Tudung Datuk K!..reason?..diorang kate...corak2 yg heavy tu mcm misai datu K...haaaa?..ade ke patut?...marah pulak datuk CT nnti tau...heheh..sbb tu die buat tudung sdiri....sape xknl Tudung Siti?...
Lepas berpuloh2 tahun guna tudung jenis yg 1st tuh.....tudung berawning pn muncol...dn inilah EVOLUSI TUDUNG yang paling HEBAT di alaf 21 ni....kemunculan tudung jenis awning ni bagaikan hujan yg menabasahi tanah kering...kemunculan tudung ni (pada pendapat aku)...dipengaruhi oleh pemakaian dr negara seberang....tp kita design dgn cara kita sdiri....awning tu...dr yg tebal & sarat....kt Malaysia buat awning yg ringan n plain....pastuh br ade design2 n bunga2 yg menarik....disebabkn wujudnya tudung awning ni...ramai perempuan yg xberminat nk bertudung...mula beralih kepada pemakaian bertudung...sbb xpyh nk tiup2 lg..xpyh nk adjust supaya tudung biasas tu cun kt muka...muka xnmpk bulatlaaa.apaaalaaa...dn byk reason lain...







Kemudian...muncol pulak tudong SHAWL....plain SHAWL...then SHAWL yg ade corak2.....time shawl ni muncol...aku rs ramai yg agak reluctant nk pakai sbb muka cm nmpk kembanglaaa...terlalu bulatlaaaa....(termasokla aku berperasaan cmtuh....)...tp in d end...lps tgk adik2 aku cm OK je pakai...aku pn try jugak...huh....my BOO (laki aku skrg) ckp die suke tgk aku pakai shawl...so aku pn perasan cm cntik gilerrrr guna shawl...smpilaaa sekarang...hehehe...
Lepas muncol shawl yg biasa2 tu...muncol pulak tudung ala2 shawl dgn INNNER die skali...n yg ni aku mmg sukeeee sgt pakai...selesa n bole maintain vogue...heheh..terima kasih kepada pemakai2  tudung kt dunia ni sbb bg idea dgn pereka2 tudong kt Malaysia ni...

Then muncol pulak GYPSY SHAWL...haiyaaaaa......macam2 adaaaa.....yg ni ssh kit nk pakai utk ke ofis..(sbb xpasal2 nnti sangkut kt mesin)...so aku pakai bile xde keje kt lab...hari utk merasa diri ayuu skali...heheh...

And lasssssstt skali...setakat aku update hari ini...SHAWL RAMBU RAMBA pon muncol....yg ni aku xde collection lagi...sbb tgh mode mls nk soping....tp staf ofis aku pakai tudong ni kt opis hr ni...cantikk...nntilaa aku beli sepasang utk g jln2....heheh...

Well...setakat ni dulu kesah evolusi tudung2 kt Malaysia ni...aku menunggu dan memerhati lagi evolusi seterusnya....mungkin pasni...fesyen org pakai BURQA pulak....makkkk!!...aku xleh imagin klu 80% perempuan kt Malaysia ni bertudung cm gmbr bawah ni..tapi...segalanya adalah MUNGKIN!!!...since fesyen kt Malaysia byk dipengaruhi fesyen2 luar negara...
Maaakkk!!!

credits:
 all the pictures used in this post were taken from some blogshop. The purpose is not for promoting any blogs but to share some knowledge..on Tudung in Malaysia.

2 org suka aku:

  1. Wizza said...
     

    haha n3 terbaek ni hehe

  2. AkuWanitaBiasa said...
     

    hehe...imaginla za...ko n aku pakai burqa....

Post a Comment