Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Kakiku bukan kakimu..

Knock..knock...kita jumpa lg.. bersama aku dan papan kekunciku....so wats d story 4 today cik kay?...


Hari ini aku nk share ckitla dgn kaum Hawa yg mengarei (ramai) di luar nun...benda tk (ni) mmg hari2 kita pakei (pakai)..apa ya oo?...baju d*****?..nope!...seluar d*****?...nope!...nothing yg under2 ok...hari ni aku nk share dgn korang SANDALS...ehhhh..yg utk alas kaki bila keluar berjalan ya bah...


So..kwn2..akak2..makcik2...apa sandal pilihan anda?...


Flat sandals?








Stillettos?



atau Wedges?


walau apa pn pilihan anda...mungkin apa yg aku nk kongsi hr tk bole mempengaruhi minat anda dgn sandals.... aku nk share tentang...


BAD EFFECTs pemakaian sandal bertumit tinggi
baca sehingga habis.It's a long post...

Tauk x..?(tahu x), penggunaan sandal tumit tinggi bertumit runcing (stilletto) boleh mengubah natural alignment badan anda?...Bagaimana?...Hmm...bila menggunakan sandal jenis stilletto..secara langsung berat badan akan tertolak ke dpn utk bagi balance kedudukan badan...bila berat tertolak ke dpn....Keadaan ni lh y menyebabkan TAPAK KAKI SAKIT..IBU JARI SAKIT n even JOINT2 y kt JARI2 KAKI pn SAKIT...then..bdn kita akan sentiasa bekerja keras utk maintain tegak supaya dpt balance berat kt jari2 kaki n berat bdn...bila badan sentiasa tegak secara terpaksa...curve body pompuan y berbentuk S y sexy itew...lama kelamaan akan jadi flat n straight...(xda shape la ya mun di tangga dr tepi)..SERIUS aku padah tk....coba tak org tgk model2 y kononnya sexy ya...straight jk upa bdn bh...kacak tegal slim ajak...





And if we continously using the stillettos type sandals...pressure kt kaki akan terus bertambah and kaki kita akan bertukar kepada protection mode..where the skin cell will be producing protective covering in a rapid rate...kulit kaki terpaksa bekerja keras utk bg kusyen kt tapak kaki..bila dh tlalu byk sel kulit br dihasilkn...last2..kulit kaki pn mengeras n akhirnya kering n terkopak...haaaa..itulah salah satu punca utama kulit kaki habis terkopak n mengering utk kaum kita tk...walaupun bergelen losyen disapu...mun dh hari2 pakei high heels...xda guna juak...

Last skali aku nk bgtau ttg kesan burok pemakaian sandal tumit tinggi ni ialah wujudnya SAKIT DI BETIS, SAKIT DI LUTUT..SAKIT DI BUKU LALI...SAKIT BELAKANG and not least CRAMPS...Kalau pakai lebih lama lagi...boleh menyebabkan ligamen kaki menjadi pendek...pernah x korang terasa aneh n xselesa bila tba2 nk guna flat sandals?...haaa..itulh kesan disebabkan ligamen kaki menjadi pendek...ewwww....takutnyeeee...Sbb hampir semua ciri2 ini aku pernah alami...korang pulak sama cm aku ke?...

Untuk rakan2 wanita y seperjuangan dgn aku dlm bidang mengajar...aku sarankan kita sama2 guna sandals jenis WEDGES...why?...sbb kita mengajar...kena berdiri sgt lama...klu kelas aku 2 jam...2 jam juak tpaksa bdiri..lom gk mun jg exam...mk smpi 3 jam...hampehh...So sandals jenis wedges inilah y mampu mengurangkan risiko2 kesan y aku dh cerita pjg lebar kt atas...

So, to all Teachers n Lecturers....gunakanlah sandal jenis wedges atau flat shoes...aku tau sandal jenis ni mmg ssh nk cr y sexy n trendy style...almost suma designnya adalah boring n plain...but..it's a matter of health..aku pn terpaksa juak akhirnya mengalah demi kesihatan...sbb aku dh xthn gk sakit kaki....huhuhuh...my dearie fiancee pn busannn dgr aku ngerepak (babbling) sbb sakit kaki..belum tua dh sakit mcm org tua..huhuh..jahat yeee..nnti xnk teman mkn br tau...

(source:http://www.helium.com/items/1380049-the-negative-effects-of-high-heels-on-the-body)

SAYA MESTI PILIH!!

2 org suka aku:

  1. Felicia F. Ramzi said...
     

    oh harus. tok nang benarlah, mengganggu postur badan.. not to mention sakit segala sendi.. so now aku turun keja memang k wedges jak..
    mun kaki kau, memandangkan kau dah berat, k lepar jepun jak lah k.. insaf2 sedar dirik

  2. OrdinaryLady said...
     

    mun ku dpt k selepar jepun ng ku pakei..heheh..tp student2 ku makei primavera..charles&keith...ne bole aku alah pok...at least hush bubbies..kihkihkih...

Post a Comment