Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Kenapa KURANG AJAR?

Nota kepala: Tiada gambar disertakan dalam entri kali ini dan mungkin mengundang kebosanan.Baca jika anda memang terlalu boring!

Siyesly...aku boring skang ni...patutnya aku dh siapkan nota utk ngajar nxt wik..tp aku mmg xde mood nk buat...keje lain pn byk lg...xsentuh pon...aku habiskan satu...satu datang lagi..habiskan satu yg satu pn dtg lagi...kn best kalo duit pn cmtu gak...habis minggu ni.mingu dpn dpt duit lg..habis lg...dpt lg...dn lg..dn lg...huhuh...smpi ayam bertandok pn xkn dpt...mimpi je laaaa....
Nape hari ni busan sgt?...puasa?...puasa bkn alasan utk rs borink okey...mungkin kerana aku bosan nk pkir sungkei apa ptg ni...saho apa pg besok...dhla dok sorg2...bosan btol mkn sorg2....manyak menciiii...kesian aku kt aku sdiri....huhuh...nk ajak geng2 bukak puasa...diorang msg2 ada rmh org tua sdiri...org tua aku?...mmgla ada...tp..nuuuunnnnnn haaaa...1 jam br smpi...nk blk lg 1 jam...xlarat aku..jem lg...lbh2 lg ni bln puasa....nk blk mlm2 dr rmh aku sgt2 merbahaya utk pemandu yg rabun ayam spt aku....sbb org tgh buat construction...street lighting xde...garis jalan pn xde...huhh....
Sepanjang minggu ni aku mmg nait MOHA dgn budak2...aku xtaula adakah itu AKU atau budak2 semester ni yg bermasalah...tp...semester sblm ni pn aku ngaja jugak...pn budak2 jugak...bkn saja budak2 ...bapak n mak budak pn aku ajar...sem ni......alahaaiiiiiiiiiii...budak2 nya bole dikatakan dlm kategori K.A...mungkin zaman dh berubah...mungkin ni zaman budak2 suka menyahut bla dimarahi...bkn nk ngaku slh...cabar pulak tu...hmmm....smpi aku tpkir...apa punca budak2 mcm ni wujud...
Pada pendapat aku laaa...sumanya bermula dari rumah...budak2 sekarang samada terlalu manja ataupun lgsg tidak dipedulikan org tua....sbb?...korang baca fakta yg mungkin korang rs btol kt bwh ni:

1. Ibu bapa xsanggup anak rasa susah mcm diorang dulu sbb tu bg jee apa yg anak-anak mau (walaupun benda yg dimintak tu xsalah)...
Cth: barang-barang peribadi yg BARU
Zaman kita-kita dulu...mk mtk replace benda baruu...huuhhhh...punyalah susah...cthnya nk mtk bli kasut sekolah baru...kalau kasut tu xkoyak rabak...jgn harap nk dpt y baru..budak2 skrg ni...kotor ckit kasut..dh dpt alasan bli y baru..hari hujan berterusan...dh dpt beli baju baru (sbb bj xkering2)...Sbb tu aku rs budak2 xde daya kreatif & inovatif...nape aku kata xde?...korang rs, budak2 skrg ni tau ke kasut y basah bole kering ckit klu sumbat pakai paper byk2?...klu xpun...jemur blkng peti sejok?..huh..klu korang pnh buat apa y aku buat...mmg sah korang hidup pd zaman yg anak2nya tidak terlalu dimanjakan...tp klu korang xpnh dgr pn...mmgla korang budak2 zaman baru ni...mungkin ada yg tergolong dlm kategori yg xdpt berdikari klu sumting yg slalunya ada..tba2...xde..trus rs lost xtau nk buat cmne...sbb tu kdg2 ayat2 aku dgn budak2 mmg agak kasar:

"Yang itu pn sy kene bgtau ke?!Pikir la sdiri!..kalau komponen tu xde kt lab, jgn dudok ternganga saja tunggu komponen dtg carik awak..awak pegila carik kt kedai di luar"

Tapi...mcm yg aku bgtau td..diorang ttp jugak nk menyahut setiap benda yg org tua ckp...

"Duit pinjaman xmasok lg la cik..lg pn..komponen perintang&kapasitor je yg blom ada lg..itu jee.."

Huhhh...part ni laaa aku mmg geram n cuba byk2 berSABAR...

"Ooo..duit pinjaman xmasok lg...yg duit reload henpon tu ada pulak...berapa sen je perintang& kapasitor tu compare dgn henpon awak yg canggih-manggih tu..mmgla perintang & kapasitor je y xde...tp..klu benda tu xde...projek awk xkn jalan satu pn....bila lg awk nk mula buat projek?"

And..masih lg berbalas pantun dgn aku....

"Masih byk kn masa cik?...ilek la cik.."

Huh...aku pn dh xtahan mengadap muka-muka budak bla part mcm ni...jawapan aku yg terakhir:

"Btol kata awak..mmg msh byk ms lg...klu xsiap sem ni...sem dpn pn bole smbg..xsiap jugak sem dpn...sambung sem satu lg...sy xde mslh...mmg sy kt cni je..awak tunggulah perintang&kapasitior tu ye.."


2. Ibu bapa rs bersalah sbb terlalu sibuk smpi xde ms nk bg perhatian dgn perkembangan anak-anak...and utk buang rs bersalah tu...diorang sanggup bagi and APA sahaja utk mereka..termasuklah kebebasan dn material...
Cth: Kalau anak-anak menjawab dgn kureng ajar...kdg2 ada parent ni xsanggup nk marahkn anak2 bla mereka msh kecil...sbb...yelaaa...dhla jarang jumpa...dh jumpa mrh2 pulak....
huh...mmglaaa salah klu mrh xbersebab..tp klu anak2 cm ada ciri2 xhormat org lbh tua time kcik2...tuuu laa yg kene pantau n nasihat...aku tau...aku xberhak bercakap pasal penjagaan anak2...iyelaa..sapela aku ni..kawen pn belom...tp, aku blaja melalui pemerhatian..and ade certain parent bole gelak cite dgn rakan2 as if perlakuan anak2 mereka y ada ciri2 kureng aj itew is acceptable for them...hmmm...no wonder klu cikgu tegor anak2....mesti akan kuar ayat dr parent2 cenggini:

"Aku pn xpenah tegor anak aku mcm tuuu...sapa kau nk ajar anak aku hahh??!!"

Err...haloooooo...sapa kitaorg nk ajar anak korang?dh nama kami ni pengajar...of courselaaaa ngajar apa y kurang kt anak2 korang tu...klu korang xnk anak2 korang kene tegor..kene ajaq..pii laaaa amik balik anak korang...sekolahkan kt rumah je.....hmmm..namun...mmg xdpt dinafikan kdg2 ada pengajar yg mengajar melebihi batasan...itu mmg aku XSOKONG!..bg aku...mengajar ni mesti dituruti dgn niat y betol...Niat utk membetulkan...bkn niat utk suma budak jd pandai..suma budak jd robot..dpt pujian sbb pandai ajar budak jd pandai...

Hmmmmmmmmmmmmmmm..........(aku ter Mengeluh panjang)

Well....pandai tu dr segi apa?...definisi pandai dlm study adalah satu TABOO bg aku...sbb itu tdk menjamin kecemerlangan satu2 individu....bg aku...pandai & cemerlang dlm sahsiah dn pelajaran adalah hadiah terbaik bg seorang pengajar...itu merupakan satu kepuasan....xguna lahirkan sorang bijak dlm pelajaran ttp bila bercampor dlm masyarakat mereka bagaikan makhluk asing...xdapat adapt dgn environment sbb terlalu kene pampered spy blaja dpt gred A shj...nk bgaul dgn pelbagai lapisan masyarakat pn xreti sbb xbiasa..korang ingat..budak2 yg salu dpt straight A tu bole ke bgaul dgn golongan2 kasar?..kerat bigik!!

Senario yg slalu berlaku dlm industri pekerjaan adalah golongan yg salu dpt perfect result xbole bthn lama kt industri..salunya budak2 y extend tu yg tahan..(mestilaaa aku tau..budak2 aku y extend byk keje bgs2..korang budak pandai jgn mrh aku pulak)....budak2 yg result bgs ni salunya dpt keje y dudok kt opis je...y kurg bercampor dgn org lain...hmm.....inila ketakseimbangan dr segi Jasmani, Emosi, Rohani dan Intelektual..(ceh..alu masok National Education Phylosophy indah)...

Oklaaaa...panjangnyeeee aku potpet...maklumlaa lama dh xbuat entri....aku stop cni dulu...aku nk try buat nota ni...klu xbjaya pn..aku nk try buat marking...huhu...slmt berbuka & bersahur.......not least...selamat berpuasa.................

0 org suka aku:

Post a Comment