Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Sebelum aku jadi lecturer...aku adalah..

Wah..wah..wah...berapa hari oowh aku xupdate blog?....rs cm lmk jk....aku busy?...adala ckit..busybody...muahahahahaha...mlm tadi tba2 aku rs nk bcerita ttg life n kerja yg aku buat sebelum jd lecturer.....Nak tau apa apa yg aku buat slps habis blaja?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
-TIADA-
.
.
.
.
.


HAHHHHh!!!??TIADA?...yuppp...aku xkeje selama setahun....fuhhh...mmg satu ms yg sgt2 lama aku jd penganggur terhormat...cmne blh jd cmtu ekk?..aku pn xtau...tp aku anggap belom ada rezeki lg...sekarang ni Alhamdulillah....aku dh ada duit sendiri...kereta sendiri..tv sendiri..dapor sendiri..laptop sendiri..periuk tapak mangkuk sendiri...ketel sendiri...rumah pon on d way planning nk beli.....yalah...kalau Tuhan dh nk bagi...mmg byk yg Dia bg sekaligus...asalkan sabar...God always give us the best!

Sepjg aku menganggur tu...bknnya aku xpnh dpt satu pn interview...almost kesemua yg aku mintak..sumanya panggil aku utk interview....dari Limbang..Miri..Bintulu..Sibu...Kuching...aku pernah dipanggil kesemua tpt2 tu utk interview...and kebanyakan jawatan2 tu bkn sebarang jawatan...
Antara jawatan-jawatan yg pernah aku dtg interview n aku ingat skali ialah Broadcast Engineer (RTM), Software Engineer(SAINS),Junior Engineer(Shell),Process Engineer(X-Fab),Network Engineer(SACOFA),Sales Engineer(xingat nama kompeni),Procurement Officer(xingat kompeni),Management Trainee(UEM World),.........bla-bla-bla and laaaaaaaastttttttt sekali aku paling ingat ialah Juruwang kat kaunter RHB(yang ni aku xdpt sbb terlebih layak)....hahahahahaha...xcayak kah?...."PERCAYALAAAAHHHHHH,"kata Siti Nurhaliza.....
So....apakah kebaikan yg aku dpt setelah direjek berkali2?(xsemualah,ada 2 yg aku dpt tp aku pulak yg rejek sbb lokasi jaoh sgt tp ngada2 apply)...Kebaikannya adalah seperti berikut: (skema alu ayat tk)

1. Aku blaja utk lbh prepare each time nk mengadap org yg interview aku sbb kebanyakan soalan2 yg ditanyak mmg lbh kurang sama.

2.Peratusan utk dpt kerja hasil kelentong adalah rendah berbanding mjwb seadanya kerana kita mmg minat kerja yg di interview..

3.Jgn terlalu pilih kerja yg hanya menjurus bidang yg dibelajar shj sbb rupa2nya..apply bidang yg kita xtauk pn bole guna ilmu y kita ada.

4.Jangan anggap kwn yg terer cap Gaban & Ultraman zaman belajar dolok akan dpt lbh cepat kerja compare dgn kita yg huhahuha ini...hehe...sbb kinek tk its all about wat u can do and not bout wat u THINK u can do...

5.Jgn juz crk kerja yg diminat jak...sbb blom cuba blom tahu...kdg2 kita xsdar rupa2nya ada bahagian kerja yg kita bgs n blh perform bla dh try...Sbb ya kali Tuhan xbrik aku jd Engineer...sbb aku tk lembut ati..sng lak knk stab from back..hehe..bgs mengajar....n damn!!(oopss..) i'm gud in teaching n lecturing duhal...

6.Pengalaman yg aku ada..aku blh share dgn student2 aku yg xda idea cmne nk interview..


Well....i'm on d right job track...maybe people will say its only a coincidence..but i believe...God gives us only the best and nothing can happen without His knowing..how bout u?...dun juz dream..start searching wat your soul job is!!..



0 org suka aku:

Post a Comment