Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Ruang Pojok Seorang Pengajar


Se early2 morning aku dh surf checking my outlook......ohhh.TIDAK..aku ada kursus nx wik..2 hari...bosannyeeerrrr..mungkin kalau org y keje selain jd lecturer loike sgt klu di soh g kursus...tp bukan KAMI pensyarah..terutamanya...kursus ms msh mengajar...bila berkursus..maksudnya..kelas ditangguh..bila ditangguh..MESTI diganti utk cukupkn credit hrs..kalau xcukup..KENA BUAT gak sumting utk cukupkan credit hrs itew...

Ya..ya..aku tau..Student mmg suka klu part lecturer xde ni...

"Xpayah ganti pon xpa Cik!Lak kmk org blaja sdiri!"

Ambooiii..bestnyaaaa kalau bole xpkir ttg cmne nk cukupkn credit hrs...tak org student tauk x?...mun credit rs xcukup..det mean course tak org ya xdikira qualified n quality...lak xpasal2..xdiiktiraf MQA...ingat kita org y mengajar tk sukeee nk buat penggantian kelas?...mek org pon ada life juak..ada lbh byk gk keja lain menunggu kt opis..n plg menyakitkn hati lak..mengajar student tk mungkin hanya 5% jk utk sapa2 nk nait pangkat...huhhh..aku dpt rasakan..mmg 20thn bok aku nk nait pangkat kali..sbb aku hanya suka mengajar compared to other kerja perkeranian di opis ya...

yes..yes...i know slalunya hanya dgr cikgu cikgi yg komplen ttg kerja2 perkeranian y mengganggu tugasan mengajar...tetapi..pengajar tetap seharusnya tugasnya mengajar sebagai perkara utama.Tolonglaaa jgn bandingkan tugas mengajar dgn kerja2 y lain..cthnya jd penjawat awam spt pegawai itu,pegawai ini..KENAPA?...sbb klu korang nk comparekan tugas PENGAJAR dgn pekerjaan lain, samalah mcm korang bandingkan tugas DOKTOR dgn kerja spt lawyer..masing2 sbnanya ada keutamaan tugasan y sepatutnya diberi tumpuan y lebih...btol x?..kalau keja sbg DOKTOR lbh kpd perkeranian sehingga pesakit melambak2 di ambang maut menunggu rawatan..Siapa yg akan disalahkan?..Doktor juak salah kata kita nk?...

Senjata y selalu digunakan utk org lain counter attack para pengajar sekrg y byk mengeluh di ruang2 pojok ialah TIDAK IKHLAS..dn pengajar sekarang tidak lagi dianggap bagaikan LILIN YANG MEMBAKAR DIRI...tp bg aku..ini bkn soal keikhlasan..tp soal keadilan..adil bermaksud meletakkan sesuatu pada haknya..bila tiada keadilan..itu dipanggil ZALIM..menzalimi diri itu pn berdosa jugak..jika dibanding pengajar dulu & sekarang....dulu kalau guru komplen dgn ibu bapa ttg anak2 mereka..anak2 akn kena bila blk rmh..sekarang?guru komplen atau jentik anak..surat saman berjuta trus sampai dr ibu bapa..dulu2 mana ada kokurikulum...mana ada komputer..mana ada pakaian uniform..yg ada...sebilah rotan utk MENDISPLINKAN anak bangsa dan ILMU utk menjadi anak y berguna & berjaya....ttp zaman dh berubah..mengajar bkn lg dijadikan kayu ukur utama utk menilai seorang pengajar...sedih kn?...


Setuju x mun aku suggest..DOKTOR sepatutnya hanya beri tumpuan kpd pesakit shj sementara tugas2 ofis yg selayaknya dipolah org y mmg berkelulusan utk bertugas keja2 pejabat? Aku rs mesti ada y setuju..Let me set my point first..

Bila keja2 opis ya diambil alih mmg oleh y bkelulusan y bkaitan, mmg lbh byk peluang pkerjaan dpt dibukak utk graduan2 y bkn bkelulusan sains tulen kn?..Bila ruang pkerjaan ya dibukak, baruklh kta dpt memartabatkn setiap post yg ada di sesuatu tpt keja ya...walaupun hanya jd cleaner pejabat..tp mun di ambil alih org y mmg pro dlm tugasan cleaning...blh x tak org imagine d outcomehasil kepakaran bidang msg2..Kualiti mesti baik punya...

Perasan x senario di Malaysia tk, even Engineer pon jadi tukang kira gaji pekerja?Cikgu jd guru data,pensyarah jd pegawai aset dn byk lgklh senario y aku rs tidak patut dlm bidang pkerjaan..Aku y sbg pengajar kdg2 rs kecewa sbb xpt glk tlg student utk achieve utk jd apa y cdak mk (i mean the good ambition laaa)..Aku slalu bgtau dgn student aku...

"Even awk jd tukang sapu pn...jadilah y terbaik antara y terbaik..jgn stakat jd tukang sapu jk, tp jadilah bos tukang sapu satu hr klak,"

Tapi..hmmmm...cmnelah nk brik peluang dgn org2 y menganggur tp ada kelulusan mun semua tugas y sepatutnya jd pengkhususan cdak di conquer oleh org y bkelayakan dr bidang kejuruteraan, pendidikan ataupun bidang profesional y lain?...bak kata urang Sarawak.."Mpunlaaa ko suma sia!"

Ini mungkin imaginasi aku sorg..tp aku mengimpikan sebuah organisasi yg adil dr hak tugasannya...


Pengajar -->tumpukan mengajar & buat dokumen berkaitan P&P shj terutamanya nota2,latihan2,pembangunan insan bkn berorientasikan peperiksaan.Aktiviti2 berkualiti utk pelajar spt motivasi,kem2 kecemerlangan..(yang ni buat paper work sdiri tau!)

Jawatan 1X -->Urusan aset, infrastruktur pejabat & tpt kuliah supaya lbh kondusif,keselamatan dl pej & bilik kuliah

Jawatan 2x -->check networking dlm satu pejabat supaya lbh tip top, urusan back up segala data pelajar/exam y sentiasa bertambah, bg mengurangkan penggunaan fail y menyesakkan pejabat..tunggu berthn2 brk dpt dilupus.kalau sistem suma tip top, xrisau dgn kehilangan data..pegawai data sudah tip top.

Jawatan 3x (SETIAUSAHA y bkn dr kalangan pengajar) -->Part ni y plg penting, tolonglaaa bg tugas2 SU ni kt org y layak..apalh gunanya institut pengajian tinggi keluarkan graduan pengurusan pejabat kalau xdberi keja?Ingat keja SU sng ka?..hanya mereka y blaja jd SU shj y layak berkata2 ttg tugas SU.

Haaa..y kt atas tu impian aku..xslh bermimpi..sekarang ini..semua tugas2 di atas dibebankan kpd pengajar..tp, dlm impian aku klu korg tgk..dlm satu2 jabatan..sudah ada 3 post y blh diperkenalkn...blum lg campur dgn pembantunya lagi?..Sudah ada berapa kerja kosong y boleh kita sediakan utk rakyat Malaysia ni?..

Tetapi..itu hanya imaginasi aku sorg jk...tiada niat utk menyalahkn org lain...Faktor UTAMA y mungkin memustahilkan imaginasi aku ini adalah KEWANGAN..ada duit ka nk byr semua keja2 kosong diatas?Banyak faktor lain terutamanya kewangan blh membantutkn planning2 sesebuah negara..blum gk campor org y rakus utk berkuasa..xpduli dgn nasib anak bangsa negara...asal impian utk berkuasa berjaya.

Mungkin...pada suatu hari kelak..ketika negara kita sudah mencapai taraf negara maju&berpendapatan tinggi...dan mungkin saat itu..aku sudah tlalu jauh dimamah usia dn hanya mampu berkata...

"Untungnya tak org kinek tk...kmk org dolok...................................."

2 org suka aku:

  1. Anonymous said...
     

    nang benar kata kitak khay! benda tok nang di mana2 kedak ya.. dgn alasan nak nyuruh kita multi-task ditapuk dgn segala mcm kerja.kmk org student yg diberik biasiswa, dlm kontrak, sepatutnya hnya membantu pengajaran 3 jam seminggu. sekali tek,segala macam kerja di tai-chi rh mekorg mentang2 lah diberik elaun.. yg sik sepatutnya dipolah pun disuruh juak.. contohnya, audit fakulti..apa kaitan ngn student sampei student kenak terlibat juak.. huhu..

    sorry khay, merepak di blog kitak hehee..

  2. AkuWanitaBiasa said...
     

    Anonymous:
    Yalah kdg2 tensen juak nk ngaja..lak pande mdh nemiak kinek tk xda kualiti la apala....mslh nemiak suma pass kt kita...mslh admin pn dilambak ngn kita...kmk sukaaaaa ngaja ehhh..tp task2 y xmasok akal y spatutnya dpolah org y lbh mahir dberik ngn kita...cis..cis...
    bdw...sapa ktk tk anonymous..huhuh...byk lak anonymous ehh..

Post a Comment