Aku Wanita Biasa

Aku urang Sarawak, tapi bukan urang Kuching..

Tentang Aku

Aku urang Sarawak tapi bukan urang Kuching...berjantinakan perempuan sejak dilahirkan..suka bloya..suka ngerepak..mun ko rs bes..joinla blog aku...sbb Aku Wanita Biasa yg suka berblog juak.

About Me

I'm a Sarawakian but does not originate from Kuching...a female since i was born..a talkative and loves to babble a lot..if u think u r det great..do join my blog..because i'm juz an Ordinary Woman, who also likes to blog.

Terapi Medan Elektrik...

"Jgn riso, empire tk xsm mcm d rmh kita...tk hanya 0.0025A, di rmh kita makei 250A...";
("dun wori, the empire is not d same with our house, it's only 0.0025A, we're using 250A at home..";)

Makkkk!!..aku rs nk bgolek n tolong betolkan je utk budak pempuan tu...tp xsmpi ati sbb aku tau bkn salah die...aku slhkan MANAGER tpt die bkeje tu...ntah mana managenya..serah bulat2 dgn pekerjanya y mungkin br habis SPM..ataupun y xdpt keje kt tpt lain...
Hmm..apa y aku bising2 kt ngerepak (merepek) kt atas tu?...actually semalam aku pegi ujilari rawatan terapi medan elektrik kt Matang...huhh?Kt Matang?..adaka?...haaa...aku pon xcayak at first...sbb tu aku pegi meng edisiasat kesahihan tempat terapi elektrik tk tek....and ternyata tempat itu wujud and sukar dipercayai tpt itew turut dipenuhi oleh bermacam2 manusia y membawa penyakit utk diubati...
Terapi medan elektik ni sbnanya guna 9000V 0.0025A utk rawatan...Apa y dilakukan adalah mengalirkan secara parallel (mengikut teori aku) voltan ini ke pad kaki (lapik kaki) dan arus akan bergerak dlm pembuluh darah bdn kita mengikut frequency tertentu...kalau dilihat pd mata kasar..mmg xda papa y blaku..ttp utk meyakinkan pelanggan bahawa mmg ada sesuatu berlaku....kita akan disuruh utk memegang batang lampu pendarflour and lampu itu akan menyala mengikut kesihatan badan kita...well, part ni la yg bes...mcm magik tgk kecerahan lampu mengikut bdn sseorg...dn ternyata...lampu y dipegang oleh sorang makcik tu lbh cerah dr lampu y aku pegang(dia dh buat rawatan lbh dr 7x)...nmpk sgt aku punya pembuluh darah byk tersumbat...sbb tu arus xjln dgn baik..hehehe...
And bg mensahihkan lg y elektrik tu wujud dlm badan....kitaorg disuroh menyentuh satu kadbod....bila sentuh je kadbod tu...kadbod pn bergetar pd satu frequency y tetap...(i will hv 2 admit y aku xcited tgk aksi2 ni..heheh)...dan yg paling bessss skali...budak perempuan y ditugaskan utk menerangkan kepada kami y br pertama kali mencuba ni...ambil sehelai daun dn sentuh kulit tgn...SPARKKKK!!!...yuppp..ada spark of charge kt tgn aku...and a lil bit of electric shock....huhuh..ya bok knk karan....
Menurut budak perempuan tu, rawatan elektrik ni boleh membantu utk mebuang segala mendakan y tak perlu dlm salur darah...sbb bla kita mkn...cthnya seafood..mungkin ada pasir y xkeluar lg dr salur darah..and utk lemak2 y ada dlm pembuluh darah...punnn bole dibuang...kesannya akan ketara selesai 7x rawatan...tp dlm ms rawatan tu...effect y plg ketara mungkin anda akan mengantuk ataupun sgt2 haus...sbb aku difahamkan...30mins rawatan elektrik tu adalah bersamaan 3jam membuat senaman!!...and siyesly aku ngantok giler babeng lps knk karan marek..hehehe...haus pn teramat sgt2...aku rs mcm dh byk air y aku minum tp still rs sgt2 haus....
After 30mins terapi elektrik...aku saja2 soh diorang timbang berat aku...nk tau brapa umor fisiologi aku(umor badan compared dgn umor sbna).....huhhh!!!...39TAHUN!!!!...dgn peratus lebihan lemak di badan 33.3%..aku telah dikategorikan dlm LEBIH BERAT....huhuhuhuh....terasa patah hati ini tau...tp xpe......at lis aku tau....n aku akn usahakan utk samakan umo fisiologi aku sm dgn umo sbna....utk org y umo fisiologinya lbh rendah dr umo sbna tu jgn lawa glak (kata org swk, lawa = sombong)....nnti umor bdn 18thn...tp xlarat nk catch up pulak dgn bdn sendiri pon ssh jugak kaannnnn?...hehehe...

Nak caya xnk caya...aku pon ssh nk ckp...tp, ada sorg makcik tu bgtau...mmg ada kesan positif pd sirinya...and ada gak kes..dr berkerusi roda, sudah bole menggunakan tongkat utk berjalan....jadi?...nk percaya atau tak?...terpulang pd masing2....tepuk dada..tanya selera....and tanya poket...hehe...

Pada pendapat aku...benda terapi tu y mmg bgs...tp y mengewas weskn (meragukan) aku ialah kenapa tuan punya tempat tu serahkan bulat2 kepada pekerja2 die y muda2 n boleh aku katakan..xtau apa pn y dia ckp...cthnya...arus smpi 250A...mana ada rmh pakai 250A...apa y budak2 pekerja tu buat hanyalah bc carta2 y dh siap ditampal kt dpn n atas white board dlm bilik terapi tu...ms budak tu xplen...aku rs nk tanye je mana tuan punya kedai tu..adakah die mpunyai lesen utk buat rawatan mcm tu?mana tpt die amik lesen?apa ciri keselamatan?Sepatutnya penerangan diberikan sebelum rawatan bermula..n bukan KETIKA rawatan telah bermula..customer ada right utk tau side effect tau!n byk lg persoalan y aku nk tauuu...tp...aku mls nk hentam budak tu...kesian tgk die mencuba bersungguh2 utk xplen dgn customer..n aku tau..bercakap di hadapan audiens y berbagai umor n gelagat itu tidak mudah...and aku respek budak2 kt situ sbb berani mencuba utk bercakap dpn khalayak ramai...cuma, aku hrp..diorang buat improvement lg utk menyakinkan customer2 spt aku..heheh...

2 org suka aku:

  1. yana said...
     

    hi khay! first time mengomen wlpn slalu baca blog kitak =P

    first time dgr ada treatment pakey elektrik. sekali treatment brapa ringgit owh? lalu berminat nengar 30min sama dgn 3 jam senaman.. heheh

    peratus lemak kmk lagik tinggi.. sikit gik nk obes T___T

  2. Aku Wanita Biasa said...
     

    tenkiu sudi singgah Yana..hehe...utk testing..rm15 for 30mins..juz walk in..ada schedulenya....pegilah try kt matang ya..

Post a Comment